Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Националният план за отбелязване на 100 години от Първата световна война беше одобрен

21 април 2016 10:20,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 493
Снимка 1

На 20.04.2016 г. областният управител на област Сливен Татяна Петкова участва в заседание на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война. То беше председателствано от министъра на отбраната Николай Ненчев и се проведе в Централния военен клуб - София.

„Първата световна война е едно от най-големите исторически събития през 20-ти век за Европа и европейските народи с безброй примери на героизъм, доблест, чест и уважение към противника. За България участието в тази война е най-голямото военно усилие в историята ни, с най-многобройна армия и най-голям брой жертви“, каза министър Ненчев при откриването.

Участваха постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Михо Михов и началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. На срещата присъстваха също областни управители, представители на военно-родолюбивите организации в страната и на медийните партньори БНТ и БНР.

По време на заседанието беше одобрен Националният план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014 – 2018 г.) за 2016 г.

В експозето си постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев очерта основните моменти в честванията до края на тази година. Той уточни, че акцентът в отбелязването на годишнината през 2016 г. ще бъде поставен върху 100-годишнината от освобождението на Южна и Северна Добруджа – Тутраканска и Добричка епопеи, както и битката при Каймакчалан, Македония.

В одобрения Национален план за честванията определените средства за област Сливен за 2016 г. са 1900 лева. Предвижда се да се възстановят паметни плочи на загиналите във войните в с. Ковачите, паметна плоча на загиналите във войните в с. Раково и подреждането на Фотодокументална изложба в Историческия музей в Котел.