» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Националният план за отбелязване на 100 години от Първата световна война беше одобрен

21 April 2016 10:20,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 543
Снимка 1

На 20.04.2016 г. областният управител на област Сливен Татяна Петкова участва в заседание на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война. То беше председателствано от министъра на отбраната Николай Ненчев и се проведе в Централния военен клуб - София.

„Първата световна война е едно от най-големите исторически събития през 20-ти век за Европа и европейските народи с безброй примери на героизъм, доблест, чест и уважение към противника. За България участието в тази война е най-голямото военно усилие в историята ни, с най-многобройна армия и най-голям брой жертви“, каза министър Ненчев при откриването.

Участваха постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Михо Михов и началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. На срещата присъстваха също областни управители, представители на военно-родолюбивите организации в страната и на медийните партньори БНТ и БНР.

По време на заседанието беше одобрен Националният план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014 – 2018 г.) за 2016 г.

В експозето си постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев очерта основните моменти в честванията до края на тази година. Той уточни, че акцентът в отбелязването на годишнината през 2016 г. ще бъде поставен върху 100-годишнината от освобождението на Южна и Северна Добруджа – Тутраканска и Добричка епопеи, както и битката при Каймакчалан, Македония.

В одобрения Национален план за честванията определените средства за област Сливен за 2016 г. са 1900 лева. Предвижда се да се възстановят паметни плочи на загиналите във войните в с. Ковачите, паметна плоча на загиналите във войните в с. Раково и подреждането на Фотодокументална изложба в Историческия музей в Котел.