» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Допълнителни мерки срещу нодуларен дерматит по преживните животни бяха приети днес

22 April 2016 13:23,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 641
Снимка 1

На 22.04.2016 г. се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на Камен Костов - заместник областен управител и председател на комисията.

На него д-р Пламен Пенчев - директор на ОДБХ – Сливен, съобщи, че към днешна дата са констатирани 11 населени места със случаи на заболяването: 7 в област Хасково, 3 в област Стара Загора и 1 в област Пловдив. Той допълни, че предстои ваксинация на преживните животни. Очаква се следващата седмица да пристигне ваксината и да започне масово ваксиниране на животните на територията на област Сливен. Тъй като в съседна област са констатирани случаи на заболяването, в момента приоритет е третирането с препарати по границата с област Стара Загора, особено мочурищата и торищата и покрай река Тунджа.

Стана ясно още, че на територията на областта всички стопани са си закупили необходимите препарати и извършват дезинфекция и дезинсекция на животните и на помещенията.

Д-р Пенчев запозна присъстващите членове на комисията с новото в заповедта на министър Танева, касаещо дивите преживни животни. С нея се забранява целево придвижване на диви преживни животни между ловните стопанства.

Инсп. Василев от ОД на МВР-Сливен информира, че със заповед на директора на ОД на МВР са предприети ефективни действия по ограничаване на движението на животните. Досега са извършени две проверки, като предстоят такива дори и в почивните дни.

Допълнителните мерки за недопускане разпространението на болестта са залегнали в заповед на областния управител, гласувана и единодушно приета на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Photos

Снимка 2