Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ваксинират Стария бряст в Сливен срещу холандска болест

22 април 2016 16:17,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 832
Ваксинират Стария бряст в Сливен срещу холандска болест

Старият бряст в Сливен днес беше ваксиниран срещу заболяването трахеомикоза, т.нар. холандска болест. Ваксината постави Стефан Мирчев, фитопатолог, доцент в Лесотехническия университет.

Това лечение за бряст се използва за първи път в нашата страна. Осигурен е специален уред за инжектиране и препарат от САЩ, който се използва лечебно и профилактично. Дървото ще се третира трикратно – сега, през юни или юли и в края на вегетацията. Работи се с изключително прецизен уред, правят се малки дупчици на определени места в които се слагат дюзи, което не е опасно за дървото.

„Брястът е като един столетник, който се е разболял и полагаме всички усилия да му удължим живота. С този препарат вероятността е много голяма. Той е широко спектърен и ще помогне и за други неща, които евентуално създават проблеми на дървото. Още към края на тази година ще проличи лекуването, ефектът ще се види догодина. Дървото ще оцелее. Ние сме избрали най-безопасния вариант за третиране, който не е опасен и за хората. С ниски дози”, каза доц. Мирчев.

Той поясни, че проблемите около Стария бряст са три: хранителният му режим, загниването и тази опасна холандска болест от която дървото не е болно, но има симптоми. Трябва да се оптимизират въздушния, водния и хранителния режим, категоричен е доцентът.

Снимки

Ваксинират Стария бряст в Сливен срещу холандска болест