Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се второ извънредно заседание на епизоотичната комисия заради заболяването Заразен нодуларен дерматит

25 април 2016 14:52,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 723
Проведе се второ извънредно заседание на епизоотичната ковисия заради заболяването Заразен нодуларен дерматит

Общинската епизоотична комисия, председателствана от зам.-кмета Стефан Кондузов, проведе второто си извънредно заседание днес. На него бяха обсъдени допълните мерки за недопускане на заболяването Заразен нодуларен дерматит, регламентирани със заповеди на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и на областния управител Татяна Петкова. С тях ще бъдат запознати всички кметове на 44-те населени места от община Сливен.

Официалният ветеринарен лекар на община Сливен д-р Веселин Василев запозна членовете на комисията с епизоотичната обстановка в страната. Той съобщи, че в Сливенско няма регистрирани случаи на заболяването и увери, че се прави всичко възможно за недопускане на болестта.

Д-р Василев информира, че в района на Нова Загора се прави пръскане с летателна техника срещу насекоми, които са преносители на Заразния нодуларен дерматит. Предстои и ваксинация на преживните животни в средата на тази седмица.

Ветеринарният лекар припомни, че от Заразен нодуларен дерматит боледуват само едри преживни животни. Заболяването е векторно и се предава от насекоми и по механичен начин. Затова трябва да се спазва стриктно забраната за организиране на пазари и изложби, както и забраната на движението на каквито и да е животни между Северна и Южна България. Д-р Василев подчерта, че болестта не е опасна за човека, но всеки контактен с животно или попаднал в огнището на заразата, може да бъде неволен преносител.

Заболяването при конкретно животно започва с треска, загуба на апетит, рязко намаляване на млеконадоя, а след 1-2 дни се появява и изрив (подкожни възелчета с размери от грахово зърно до орех), който постепенно обхваща цялото тяло. Заболяването обикновено започва с едно животно във фермата и постепенно се прехвърля и по останалите.

На практика е невъзможно да се опазят от заразяване животните при проникване на вируса във фермата. Затова най-важната предпазна мярка е недопускане появата на заразата в самата ферма, което най-често се дължи на нерегламентирани придвижвания на животни. Всяко посещение във фермата на транспортни средства, превозващи животни, прекупвачи, други фермери крие потенциален риск от пренасяне на заразата.

Общинска администрация - Сливен съдейства безрезервно на ОДБХ по предприетите мерки за противодействие на болестта и недопускане на възникване на огнище.