Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна администрация Сливен е на 5-то място сред областните администрации в Рейтинг на активната прозрачност ‘2016

27 април 2016 11:21,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 719
Снимка 1

На 26.04.2016 г. бяха представени резултатите от проучването на Интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт „Рейтинг на активната прозрачност ‘2016“ и актуализирана Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините.

В периода 10 март – 23 април 2016 г. Програма Достъп до Информация /ПДИ/ прегледа и оцени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на властта.

Целта на проучването, което ПДИ провежда от 2010 г. насам, е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 118 индикатора (126 за общините). От публикуваните резултати става ясно, че въз основа на индикаторите за изпълнението на задълженията за активно публикуване на информация Областна администрация Сливен е сред първенците по рейтинг сред областните администрации, като заема пето място с 81,4 точки от възможни 143,5. По отношение на отговорите на заявления за достъп до информация, администрацията е отговорила на 100% и в нормативно определения срок.

Проучването през 2016 е в рамките на проект „Увеличаване капацитета на неправителствените организации при търсене на обществена информация“, финансиран по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.