» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областна администрация Сливен е на 5-то място сред областните администрации в Рейтинг на активната прозрачност ‘2016

27 April 2016 11:21,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 729
Снимка 1

На 26.04.2016 г. бяха представени резултатите от проучването на Интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт „Рейтинг на активната прозрачност ‘2016“ и актуализирана Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините.

В периода 10 март – 23 април 2016 г. Програма Достъп до Информация /ПДИ/ прегледа и оцени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на властта.

Целта на проучването, което ПДИ провежда от 2010 г. насам, е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 118 индикатора (126 за общините). От публикуваните резултати става ясно, че въз основа на индикаторите за изпълнението на задълженията за активно публикуване на информация Областна администрация Сливен е сред първенците по рейтинг сред областните администрации, като заема пето място с 81,4 точки от възможни 143,5. По отношение на отговорите на заявления за достъп до информация, администрацията е отговорила на 100% и в нормативно определения срок.

Проучването през 2016 е в рамките на проект „Увеличаване капацитета на неправителствените организации при търсене на обществена информация“, финансиран по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.