Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На Световния ден по безопасност на труда заседава Областния съвет по условия на труд

28 април 2016 11:45,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 676
Снимка 1

На 28.04.2016 г. се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд (ОСУТ) Сливен под председателството на Веска Вълчева – заместник областен управител. В заседанието участва и областният управител Татяна Петкова.

28 април е Световен ден на безопасност и здраве при работа и се отбелязва всяка година от международното синдикално движение, Международната организация на труда (МОТ) и др. На този ден се почита паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални болести и отново се напомня на обществеността, че професионалните заболявания и трудовите злополуки могат да бъдат предотвратени.

В рамките на заседанието Яница Вушева - експерт „Комуникация, информация и логистика“ в Областен информационен център Сливен, направи презентация на процедура „Добри и безопасни условия на труд“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Схемата цели увеличаване броя на обхванатите заети в предприятията с въведени нови системи, практики и инструменти за развитие на човешките ресурси и подобряване на организацията и условията на труд. Бенефициенти по нея могат да бъдат микро, малки, средни и големи предприятия.

Информация за състоянието на травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2015 г. представи Стефан Робето – директор на Териториална дирекция НОИ – Сливен. От регистрираните през 2015 г. общо 63 злополуки, 61 от тях са признати за трудови, а 50 са станали на самото работно място. Две са злополуки със смъртен изход при възникнало ПТП. В сравнение с 2014 г., когато са били 66, се наблюдава леко намаление.

Разпределението на трудовите злополуки по икономически дейности през 2015 г. показва, че най-голям дял имат: в „държавно управление” - 11 злополуки; в „производството на текстил и облекло” - 10 злополуки.; в „образование“ - 7 злополуки; в „търговия“ - 5 злополуки; в „хуманно здравеопазване“ - 5 злополуки и „производство на хранителни продукти“ - 5 злополуки. От допуснатите през 2015 г. злополуки, към настоящия момент няма такива с определена инвалидност от ТЕЛК. Подхлъзванията, спъванията и паданията са най-честата причина за злополуки във всички сектори - от промишлеността до работата в офис.

От месец юли 2001 г., когато влезе в сила „Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести” до края на 2014 г., в ТП на НОИ Сливен са проучени и изпратени в ТЕЛК 128 случая на професионална болест. Преобладаващо професионално заболяване за област Сливен е пневмокониозата, в частност болестта „силикоза”. През 2015 г. има един случай на болестта. Към 31.12.2015 г. пенсионерите в област Сливен, получаващи пенсия за инвалидност, поради трудова злополука и професионална болест са 581 души.

Ирена Иванова - директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Сливен /ДИТ/, направи анализ на резултатите от проверките на ДИТ - Сливен през първото тримесечие на 2016 г. Стана ясно, че са констатирани 2041 нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 1207. По време на извършените проверки през първото тримесечие на 2016 г. ДИТ-Сливен е приложило общо 1965 принудителни мерки, в т. ч.: дадени предписания на основание Кодекса на труда /КТ/ - 1951 бр.; спрени машини и съоръжения - 12 бр.; отстранени от работа работници - 1 поради липса на правоспособност; спряно предприятие за повторно нарушение на КТ - 1 бр. Наложена е административно-наказателна отговорност за нарушения на трудовото законодателство и нормите, регламентиращи здравословните и безопасни условия на труд, като са съставени 94 акта за установени нарушения.

През периода са извършени 9 съвместни проверки с представители на различни институции. ДИТ Сливен е предоставила на 82 земеделски производители 2 125 еднодневни трудови договори.

В рамките на заседанието на ОСУТ бяха приети годишен отчет за дейността на ОСУТ за 2015 г. и план за работата му през 2016 г.

Снимки

Снимка 2Снимка 3