» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

На Световния ден по безопасност на труда заседава Областния съвет по условия на труд

28 April 2016 11:45,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 682
Снимка 1

На 28.04.2016 г. се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд (ОСУТ) Сливен под председателството на Веска Вълчева – заместник областен управител. В заседанието участва и областният управител Татяна Петкова.

28 април е Световен ден на безопасност и здраве при работа и се отбелязва всяка година от международното синдикално движение, Международната организация на труда (МОТ) и др. На този ден се почита паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални болести и отново се напомня на обществеността, че професионалните заболявания и трудовите злополуки могат да бъдат предотвратени.

В рамките на заседанието Яница Вушева - експерт „Комуникация, информация и логистика“ в Областен информационен център Сливен, направи презентация на процедура „Добри и безопасни условия на труд“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Схемата цели увеличаване броя на обхванатите заети в предприятията с въведени нови системи, практики и инструменти за развитие на човешките ресурси и подобряване на организацията и условията на труд. Бенефициенти по нея могат да бъдат микро, малки, средни и големи предприятия.

Информация за състоянието на травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2015 г. представи Стефан Робето – директор на Териториална дирекция НОИ – Сливен. От регистрираните през 2015 г. общо 63 злополуки, 61 от тях са признати за трудови, а 50 са станали на самото работно място. Две са злополуки със смъртен изход при възникнало ПТП. В сравнение с 2014 г., когато са били 66, се наблюдава леко намаление.

Разпределението на трудовите злополуки по икономически дейности през 2015 г. показва, че най-голям дял имат: в „държавно управление” - 11 злополуки; в „производството на текстил и облекло” - 10 злополуки.; в „образование“ - 7 злополуки; в „търговия“ - 5 злополуки; в „хуманно здравеопазване“ - 5 злополуки и „производство на хранителни продукти“ - 5 злополуки. От допуснатите през 2015 г. злополуки, към настоящия момент няма такива с определена инвалидност от ТЕЛК. Подхлъзванията, спъванията и паданията са най-честата причина за злополуки във всички сектори - от промишлеността до работата в офис.

От месец юли 2001 г., когато влезе в сила „Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести” до края на 2014 г., в ТП на НОИ Сливен са проучени и изпратени в ТЕЛК 128 случая на професионална болест. Преобладаващо професионално заболяване за област Сливен е пневмокониозата, в частност болестта „силикоза”. През 2015 г. има един случай на болестта. Към 31.12.2015 г. пенсионерите в област Сливен, получаващи пенсия за инвалидност, поради трудова злополука и професионална болест са 581 души.

Ирена Иванова - директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Сливен /ДИТ/, направи анализ на резултатите от проверките на ДИТ - Сливен през първото тримесечие на 2016 г. Стана ясно, че са констатирани 2041 нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 1207. По време на извършените проверки през първото тримесечие на 2016 г. ДИТ-Сливен е приложило общо 1965 принудителни мерки, в т. ч.: дадени предписания на основание Кодекса на труда /КТ/ - 1951 бр.; спрени машини и съоръжения - 12 бр.; отстранени от работа работници - 1 поради липса на правоспособност; спряно предприятие за повторно нарушение на КТ - 1 бр. Наложена е административно-наказателна отговорност за нарушения на трудовото законодателство и нормите, регламентиращи здравословните и безопасни условия на труд, като са съставени 94 акта за установени нарушения.

През периода са извършени 9 съвместни проверки с представители на различни институции. ДИТ Сливен е предоставила на 82 земеделски производители 2 125 еднодневни трудови договори.

В рамките на заседанието на ОСУТ бяха приети годишен отчет за дейността на ОСУТ за 2015 г. и план за работата му през 2016 г.

Photos

Снимка 2Снимка 3