» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

На 7 април в галерия „Димитър Добрович”, зала „Сирак Скитник” ще бъде открита Юбилейна изложба на сливнския художник Русчо Симеонов

31 March 2010 16:36,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 2107
картина

На 7 април в галерия „Димитър Добрович”, зала „Сирак Скитник” ще бъде открита Юбилейна изложба посветена на 110 години от рождението на сливнския художник Русчо Симеонов. Роден на 22 юни 1900г. Дълги години е работил като художник в „Кинефикация”. Живота и творчеството му са свързани със Сливен. Неповторим майстор на четката в отразяването на” Сините камъни” той изминава труден път на творческо съзряване и получаване на признание. За него в сп. „Изкуство” Кирил Кръстев казва: „Можем да кажем, че неговия живописен маниер е един своеобразен декоративно – поетически импресионизъм. За да има читателя представа за него трябва да се направи един мислен паралел от стиловите похвати на Сирак Скитник, Иван Милев, на Никола Петров, Христо Йончев – Крискарец, от части на Ван Гог в една по-лека редакция”. Специфичната техника на Русчо Симеонов го прави един от уникалните и неповторими автори, не само за времето си, но и сега.

 

В експозицията ще бъдат включени около 60 живописни платна. По време на изложбата ще бъде прожектиран филма посветен на художника, изготвен през 2000 г. по повод 100 годишнината от рождението му.

 

Колектива на галерията изказва огромна благодарност на множеството институции и частни колекционери , които се отзоваха на поканата да се включат в изложбата, предоставяйки притежаваните от тях творби на художника, с което направиха откриването на изложбата възможно.

 

Photos

картинакартинакартинакартина