» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областна администрация Сливен е партньор по международен проект за биоразнообразието

31 March 2010 16:51,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1314
администрация

Областна администрация Сливен е партньор по проект „Устойчиво използване на регионалните фондове за природата” (акроним „SURF-Nature”). Проектът се финансира по програма INTERREG IVC, приоритетна ос „Околна среда и превенция на риска”, под-тема „Биоразнообразие и съхраняване на природното наследство”.

Общата цел на проекта е да се подобрят регионалните политики и практики по отношение на съхраняване на природното наследство, биоразнообразието и опазването на околната среда, вкл. Натура 2000, чрез възможностите за финансиране, които предоставят европейските фондове. Партньори са 14 организации от 9 държави. Водещият партньор е Федералната агенция по околна среда на Австрия.

Три са подходите за постигането на целите на проекта: анализ на настоящата ситуация, обмяна на опит и разпространение на резултатите. Като материални резултати се очаква:

- да се направи анализ на оперативните програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие в сферата на околната среда и биоразнообразието по отношение на тяхното качество и изпълнение;

- да се разработят тематични брошури и да се идентифицират добри практики по темите: зелена инфраструктура, еко-туризъм, екологично образование, горско разнообразие и управление на Натура 2000;

- да се изготвят „Насоки”, които да служат за източник на нови идеи и успешно изпълнение на проекти;

- да се разработи и издаде „Ръководство” за новото поколение финансиране по Структурните фондове, насочено към опазване на природата и биоразнообразието и др.

Ще бъдат организирани и тематични семинари, които да предоставят платформа за обмяна на знания, добри практики и извлечени поуки между партньорите по проекта, както и обучителни сесии от страна на различни партньори, които да обучат своите национални, регионални и местни заинтересовани страни и правещите политика как да се подобрят регионалните политики и практики по отношение на природното наследство и биоразнообразието.

Продължителността на проекта е три години и трябва да приключи в края на 2012 г. Общата стойност на този транснационален проект е 1 584 766 евро.