» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Първа среща на партньорите по проект „Устойчиво използване на регионалните фондове за природата” („SURF-Nature”)

31 March 2010 16:52,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1214
среща

Във връзка с изпълнението на проект SURF г-н Пейчо Пейчев - заместник областен управител, и г-жа Антония Сивева – главен експерт в отдел „Регионално развитие”, участваха в първата среща на партньорите по проекта. Тя се проведе на 25 и 26 март 2010 г. в Барселона.

На срещата беше дискутирано и постигнато споразумение по административните въпроси и въпросите на транснационалното управление, които стоят в основата на успешното партньорство. Водещият партньор - Федералната агенция по околна среда на Австрия, възложи управлението на проекта на WWF-Германия. WWF е една от най-големите и най-ефективни международни природозащитни организации, която работи в близо 100 държави, включително и в България. Скорошни нейни кампании у нас са: „Часът на земята”, „Гората не е само дървесина”, „Национален ден на природните паркове” и др.

На срещата бяха представени матриците /стандартизирани модели/, чрез които да се направи анализ на оперативните програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие в сферата на биоразнообразието и природното наследство по отношение на тяхното качество и изпълнение. Представени бяха още и матриците за анализиране на примери за проекти, чрез които да се идентифицират и разработят пет техники за добри практики по специфични теми за финансиране: зелена инфраструктура; устойчив туризъм; екологично образование; горско биоразнообразие; управление на Натура 2000. Ще бъдат извършени и много мероприятия за популяризиране и разпространение на резултатите от проекта, както и ще бъдат изготвени и отпечатани множество материали, насоки и ръководства.

Беше обсъден подробен работен график за предстоящите за изпълнение дейности от страна на партньорите.

В допълнение към горните дейности, общи за всички 14 партньори, Областна администрация Сливен ще организира и проведе обучителна сесия в началото на 2012 г. По предварителен план обучителната сесия има за цел да обучи националните, регионални и местни заинтересовани страни и правещите политиката как да подобрят регионалните политики и практики. Специфичната тема ще бъде избрана сред вече споменатите по-горе теми в зависимост от потребностите на заинтересованите страни.

Освен това Областна администрация е поела ангажимент да разработи и издаде тематична брошура с работно заглавие „Националните оперативни програми – инструмент за изпълнението на проекти за опазване на биоразнообразието и природното наследство”.

Photos

срещасрещасреща