» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Център за подкрепа и развитие на деца отвори врати в Котел днес

11 May 2016 15:36,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 648
Снимка 1

На 11.05.2016 г. в гр. Котел Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) откри Център за подкрепа и развитие на деца. В официалната церемония участваха заместник областният управител Камен Костов, Мария Хесус Конде - представител на УНИЦЕФ за България, кметът на Община Котел Коста Каранашев, Калоян Дамянов – съветник на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, Тотка Костова – директор на РДСП-Сливен, представители на УНИЦЕФ и на фирмата, обзавела центъра.

„Този център представлява разширение на предоставяните от УНИЦЕФ услуги по социална закрила - с фокус към по-голяма равнопоставеност и подкрепа за най-уязвимите деца. Целите на центъра са много амбициозни, така че за реализирането им УНИЦЕФ ще разчита на ангажираността на местните, регионалните и националните власти. Само така можем да гарантираме, че тази услуга ще бъде устойчива за повече от една година и ще работи дългосрочно в най-добрия интерес на децата,“ заяви Мария Хесус Конде.

Камен Костов благодари на УНИЦЕФ-България, които подкрепят диалога и действията, насочени към предоставянето на иновативни услуги в областта и пожела успех на новия център. Той заяви категоричната подкрепа на институцията, която представлява, за всички добри инициативи в полза на развитието на децата.

Центърът за подкрепа и развитие на деца представлява комплекс от социални услуги, свързани с превенция на попадането на децата на улицата и отпадане от училище, както и социална рехабилитация и интеграция на децата. Ще се предоставя също подкрепа за деца и младежи в конфликт със закона. Предвижда се пилотиране и на социално предприятие.

Новият център включва още програма за ранно детско учене за деца от уязвими семейства на възраст от 3 до 4 години, които не посещават детска градина. Програмата предоставя полудневни образователни занятия за деца с цел насърчаване на тяхното развитие и подготовка за преход към детската градина или задължителната предучилищна подготовка.

Центърът е създаден в партньорство между Детския фонд на ООН и институции на национално ниво: Министерството на правосъдието, Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и общините в област Сливен. Осъществява се с подкрепата на Френския национален комитет за УНИЦЕФ, а управлението на центъра е възложено на Международна социална служба-България.

УНИЦЕФ предоставя финансиране за ремонт и оборудване на центъра, както и за неговата издръжка в рамките на една година и осигурява обучение на екипа. Финансирането от УНИЦЕФ възлиза на 359 000 лева. Домашният уют в Центъра за подкрепа и развитие на деца е предоставен от българското представителство на световноизвестна шведска фирма.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9