Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Подготовката на регионалните прединвестиционни проучвания за отрасъл ВиК обсъдиха в София

12 май 2016 12:50,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 602
Снимка 1

На 10.05.2016 г. областният управител Татяна Петкова и Петя Качарова – главен експерт, взеха участие в информационно събитие във връзка с изготвянето на Регионалните прединвестиционни проучвания /РПИП/ за водоснабдяване и канализация, касаещи 14 ВиК оператора, сред които и Сливен. Мероприятието, което се проведе в София, беше организирано от МРРБ. Участие взе министър Лиляна Павлова.

На 31.03.2016 г., с подписване на четирите договора, стартира процесът по изпълнение на 14-те РПИП. Резултатите от тях са изключително важни с оглед бъдещото осъществяване на инвестиционни проекти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и постигането на поетите от България ангажименти за съответствие с европейските директиви в областта на питейното водоснабдяване, отвеждането и пречистването на отпадъчни води.

В работната среща участваха представители на консултантите, избрани да изготвят проучванията и апликационните форми, с които дружествата ще кандидатстват за европейско финансиране, оператори, общини, областни администрации и народни представители. Бяха представени основните акценти в предстоящата работа по прединвестиционните проучваия, сроковете за изготвяне на основните резултати и целите, които те следва да постигнат.

Сроковете за изработка на регионалните прединвестиционни проучвания са кратки и министър Павлова призова при изготвянето им да не се допуска преоразмеряване на инвестициите, за да се изградят качествени съоръжения. Тя съобщи, че след изработването им, РПИП и апликационните форми ще бъдат публични, за да може всеки гражданин да бъде наясно с необходимостта от инвестиции в 14-те области, както и от какви източници ще се търсят те.

Пред участниците в срещата Иванка Виденова - директор на дирекция ВиК в министерството, разясни процеса на подготовка на РПИП и обърна внимание, че те трябва да бъдат съобразени с европейските директиви и националното законодателство. Тя заяви, че финализирането на реформата в отрасъла в 14 от областите в страната е основанието европейското финансиране да е насочено приоритетно там, така че в тях да се реализират интегрирани проекти. Всеки инвестиран в поддръжка на ВиК инфраструктурата лев трябва да дава максимален резултат.

B paмĸитe нa пpeдвидeнитe дeйнocти избpaнитe изпълнитeли тpябвa дa пoдгoтвят peгиoнaлни инвecтициoнни BиK пpoeĸти, фopмyляpи зa ĸaндидaтcтвaнe зa eвpoпeйcĸo финaнcиpaнe c вcичĸи нeoбxoдими пpилoжeния и aнaлизи, ĸaĸтo и идeйни пpoeĸти зa линeйнaтa BиK инфpacтpyĸтypa за агломерации над 10 хил. еквивалент жители. C тяx BиK oпepaтopитe в 14-тe oблacти щe мoгaт дa ĸaндидaтcтвaт зa финaнcиpaнe по Oпepaтивнa пpoгpaмa Oĸoлнa cpeдa 2014 - 2020.