» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Подготовката на регионалните прединвестиционни проучвания за отрасъл ВиК обсъдиха в София

12 May 2016 12:50,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 610
Снимка 1

На 10.05.2016 г. областният управител Татяна Петкова и Петя Качарова – главен експерт, взеха участие в информационно събитие във връзка с изготвянето на Регионалните прединвестиционни проучвания /РПИП/ за водоснабдяване и канализация, касаещи 14 ВиК оператора, сред които и Сливен. Мероприятието, което се проведе в София, беше организирано от МРРБ. Участие взе министър Лиляна Павлова.

На 31.03.2016 г., с подписване на четирите договора, стартира процесът по изпълнение на 14-те РПИП. Резултатите от тях са изключително важни с оглед бъдещото осъществяване на инвестиционни проекти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и постигането на поетите от България ангажименти за съответствие с европейските директиви в областта на питейното водоснабдяване, отвеждането и пречистването на отпадъчни води.

В работната среща участваха представители на консултантите, избрани да изготвят проучванията и апликационните форми, с които дружествата ще кандидатстват за европейско финансиране, оператори, общини, областни администрации и народни представители. Бяха представени основните акценти в предстоящата работа по прединвестиционните проучваия, сроковете за изготвяне на основните резултати и целите, които те следва да постигнат.

Сроковете за изработка на регионалните прединвестиционни проучвания са кратки и министър Павлова призова при изготвянето им да не се допуска преоразмеряване на инвестициите, за да се изградят качествени съоръжения. Тя съобщи, че след изработването им, РПИП и апликационните форми ще бъдат публични, за да може всеки гражданин да бъде наясно с необходимостта от инвестиции в 14-те области, както и от какви източници ще се търсят те.

Пред участниците в срещата Иванка Виденова - директор на дирекция ВиК в министерството, разясни процеса на подготовка на РПИП и обърна внимание, че те трябва да бъдат съобразени с европейските директиви и националното законодателство. Тя заяви, че финализирането на реформата в отрасъла в 14 от областите в страната е основанието европейското финансиране да е насочено приоритетно там, така че в тях да се реализират интегрирани проекти. Всеки инвестиран в поддръжка на ВиК инфраструктурата лев трябва да дава максимален резултат.

B paмĸитe нa пpeдвидeнитe дeйнocти избpaнитe изпълнитeли тpябвa дa пoдгoтвят peгиoнaлни инвecтициoнни BиK пpoeĸти, фopмyляpи зa ĸaндидaтcтвaнe зa eвpoпeйcĸo финaнcиpaнe c вcичĸи нeoбxoдими пpилoжeния и aнaлизи, ĸaĸтo и идeйни пpoeĸти зa линeйнaтa BиK инфpacтpyĸтypa за агломерации над 10 хил. еквивалент жители. C тяx BиK oпepaтopитe в 14-тe oблacти щe мoгaт дa ĸaндидaтcтвaт зa финaнcиpaнe по Oпepaтивнa пpoгpaмa Oĸoлнa cpeдa 2014 - 2020.