» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Художествена галерия „Димитър Добрович” - Европейска нощ на музеите и галериите - 2016

17 May 2016 15:09,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 692

Художествената галерия „Димитър Добрович” в Сливен кани гражданите на Сливен в Европейската нощ на музеите и галериите - 2016 да посетят постоянните и временните експозиции и изложби в трите изложбени зали – "Сирак Скитник", къща "Миркович" и къща "Добрович".

Програмата за отбелязване на Европейската нощ на музеите и галериите - 2016 представи на пресконференция директорката на галерията Даниела Ненчева.

На 19 май от 17.30 часа, в къща „Миркович“, ще бъде открита юбилейна изложба посветена на големия български график Веселин Стайков, по повод 110 години от рождението на художника.

На 20 май в галерия "Димитър Добрович" /Узуновата къща на Ларгото/ ще бъде открита изложба на ученици от Художествената гимназия. За 17 пореден път ще се връчи наградата на името на известния художник Добри Добрев. Организатори са семейство Добреви и Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”.

В тази зала са експонирани трите изложби открити по време на фестивала на детската книга в Сливен. Посетителите ще видят изложба – илюстрации на Петър Станимиров и Костадин Костадинов.

На 21 май заради променливото време няма да има сцена на открито пред галериите, проявите са концентрирани вътре в залите, съобщи Ненчева. В зала "Сирак Скитник" ще се състои детска работилница на която по забавен начин децата ще опознават картини от колекцията на галерията. В тази зала е предвидено мултимедийно представяне на художника Румен Скорчев, чиято изложба се намира на втория етаж. Ще има изготвени информационни табла за дейността и историята на галерията.

На 21 май в 18.30 часа в зала „Сирак Скитник” възпитаници от съставите на читалище „Зора” ще изнесат богата концертна програма за посетителите.

Експозиции и изложби:

Зала "Сирак Скитник" - експозиция "Съвременно българско изкуство" и изложба на "Румен Скорчев - Изгреви и залези". Ще бъде представена част от експозицията "Християнско изкуство" в Сливен.

Къща "Миркович" - Експозиция "Старият Сливен" с картини на Добри Добрев и изложба "Сливен през погледа на художника". Юбилейна изложба, посветена на големия български график Веселин Стайков.

Къща "Добрович" – изложба на ученици от Художествената гимназия. Изложба – илюстрации на Петър Станимиров и Костадин Костадинов.

Повече за ХГ „Димитър Добрович” ще видите тук: http://www.art-gallery.sliven.net/