Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Национален музей на текстилната индустрия - Европейска нощ на музеите и галериите - 2016

17 май 2016 15:10,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 699

Европейската нощ на музеите и галериите - 2016

Национален музей на текстилната индустрия -

Сливен, пл. „Стоил войвода” 3

 

Програмата за Европейската нощ на музеите и галериите – 2016 представи на пресконференция днес Тони Димитрова, завеждащ музея на текстилната индустрия, филиал на Националния политехнически музей - София.

На 21 май 2016 г. - ден на отворени врати за безплатни посещения от 11 до 17 часа. Посетителите ще могат да видят постоянната експозиция. Временна изложба “Техниката у дома през първата половина на ХХ век” и постерна изложба “Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач”.

13.00 ч. - 14.00 ч. В двора на музея ще се състои демонстрации на открито на неолитен стан, уреди за обработка на вълна, предене и тъкане.

14.00 ч. – 15.00 ч. Текстилът е наука. Предвижда се наблюдения и експерименти, свързани с текстилните суровини с участие на публиката.

16.00 ч. – 17.00 ч. Текстилът е изкуство. Ще работи една от арт работилниците към музея - Ателие за плетене на верижки по традиционни техники.

Музеят на текстилната индустрия се намира в Сливен, на площад „Стоил войвода” № 3, в сграда - паметник на културата. Тематично музеят е посветен изцяло на производството на текстил от най-дълбока древност до наши дни. Всички експонати в него са действащи. Специална експозиция е посветена на живота и делото на Добри Желязков (1800 г. – 1865 г.) - основоположник на индустрията по българските земи.

В обекта се продават информационни материали и сувенири.