Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Регионален исторически музей - Сливен - Европейска нощ на музеите и галериите - 2016

17 май 2016 15:14,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 576

Регионалният исторически музей (РИМ) в Сливен ще се присъедини към Европейската нощ на музеите и галериите, обяви директорът Николай Сираков. Той посочи, че прояви ще бъдат организирани в къща - музей "Сливенски бит от 19 век", пред и в сградата на музея на главната улица. В 17.30 часа в къща- музей "Сливенски бит от 19 век" ще бъде изнесено представлението "Има един народ" на театър "Класика" при ГПЗЕ "Захарий Стоянов" - Сливен. Посетителите ще имат възможност да затъкават вариант на традиционна тъкан, под ръководството на специалист. За целта ще бъдат на разположение два малки модела на вертикален стан.

Официалното откриване на Нощта на музеите ще бъде от 19 часа пред сградата на РИМ - Сливен. Програмата на музея предвижда от 19.10 часа изпълнения на детски оркестър от проекта на Георги Калайджиев "Музиката вместо улицата", с музеен ръководител Радка Кусева. В 19.30 часа ще се състои церемония по връчване на награди на дарители на музея. В 19.40 часа участие ще вземе детски модерен балет "Барби" с ръководител Силвия Терзиева при Военен клуб - Сливен. В 20 часа е участието на дует Яна Чолакова и Силвия Гърдева при Военен клуб - Сливен, които ще изпълнят танц "Матрицата". В 20.10 часа ще бъде представена заключителната част на проекта "Еднакви в храма на Клио" на Регионален исторически музей, финансиран от Национален фонд "Култура" по програма "Публики". Актьорите от Кукления театър - Константина Самерджиева и Мустафа Масърлиев, ще представят постановка с кукли, дарени от дарители при кампания на музея. В 20.30 часа ще има изпълнение на класически балет "Адажио" при Военен клуб - Сливен, с ръководител Наталия Хаджикостова. В 20.45 часа ще се изяви китарен ансамбъл "Кода" при читалище "Зора", с ръководител Найден Дойнов. Програмата на РИМ - Сливен в Нощта на музеите и галериите ще продължи в 21 часа с изпълнения на Детски комплекс - Сливен. Ще се включат Клуб за млади поп и рок изпълнители "Ритъм", с вокален педагог Елена Пеева, и Модерен балет "Грация", с художествен ръководител Юлия Кирова. Зрителите ще видят и изпълнение на танцов състав "Престиж", с ръководител Пепи Христова. То ще започне в 21.45 часа. В 21.30 часа в сградата ще има реставрационно ателие, където реставратори ще демонстрират техники по реставриране на различни предмети и посетителите ще има възможност да се включат в него.

Всички музейни обекти ще са отворени за безплатни посещения от 14 часа на 21 май до 01 часа на 22 май.

Николай Сираков съобщи, че на 18 май, от 17 часа, в РИМ - Сливен ще бъде открита изложба "АРТЕФАКТЪТ - от откриването до експозицията". "Експозицията представя дейността на нашите специалисти археолози и реставратори - от откриването на предметите по време на археологически проучвания до тяхното консервиране, реставриране и полагане на съответните грижи за експониране", обясни директорът на музея.