» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Национален музей на текстилната индустрия - Европейска нощ на музеите и галериите - 2016

17 May 2016 15:10,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 702

Европейската нощ на музеите и галериите - 2016

Национален музей на текстилната индустрия -

Сливен, пл. „Стоил войвода” 3

 

Програмата за Европейската нощ на музеите и галериите – 2016 представи на пресконференция днес Тони Димитрова, завеждащ музея на текстилната индустрия, филиал на Националния политехнически музей - София.

На 21 май 2016 г. - ден на отворени врати за безплатни посещения от 11 до 17 часа. Посетителите ще могат да видят постоянната експозиция. Временна изложба “Техниката у дома през първата половина на ХХ век” и постерна изложба “Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач”.

13.00 ч. - 14.00 ч. В двора на музея ще се състои демонстрации на открито на неолитен стан, уреди за обработка на вълна, предене и тъкане.

14.00 ч. – 15.00 ч. Текстилът е наука. Предвижда се наблюдения и експерименти, свързани с текстилните суровини с участие на публиката.

16.00 ч. – 17.00 ч. Текстилът е изкуство. Ще работи една от арт работилниците към музея - Ателие за плетене на верижки по традиционни техники.

Музеят на текстилната индустрия се намира в Сливен, на площад „Стоил войвода” № 3, в сграда - паметник на културата. Тематично музеят е посветен изцяло на производството на текстил от най-дълбока древност до наши дни. Всички експонати в него са действащи. Специална експозиция е посветена на живота и делото на Добри Желязков (1800 г. – 1865 г.) - основоположник на индустрията по българските земи.

В обекта се продават информационни материали и сувенири.