» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

План за управление на речните басейни беше представен в Областна администрация Сливен

18 May 2016 15:40,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 578
Снимка 1

На 18.05.2016 г. в Областна администрация Сливен беше проведена среща-консултация по проекта на План за управление на речните басейни /ПУРБ/ за Източнобеломарски район с фокус върху област Сливен. Срещата беше организирана от Басейнова дирекция „Източнобеломарски район“ /БДИБР/, а участие взеха областният управител Татяна Петкова, заместник областният управител Камен Костов и заинтересованите страни.

БДИБР е разработила и публикувала за обществени консултации проект на ПУРБ в Източнобеломорски район /2016-2021/, както и Програма от мерки. Изготвеният проект на ПУРБ е насочен към широк кръг заинтересовани страни – държавни администрации, местни власти, водоползватели, НПО и научни институти, които имат роля при изпълнение на мерките в следващия шестгодишен цикъл.

Експерти от БДИБР представиха резултатите от междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите в Източнобеломарски район. Сред основните идентифицирани проблеми са замърсяването на повърхностните води с биогени и химичното им замърсяване, а подемните води се замърсяват най-вече с нитрати и фосфати, както и с химични вещества. Направени са констатации относно физичните модификации на водните тела в резултат на човешката дейност /защитни съоръжения, прагове, прегради/, относно водоизземването и изменението на водния отток вследствие прекомерното използване на вода и др. Неизменен е и рискът от наводнения и вредното въздействие на климатичните промени върху водите.

В резултат на констатациите е изготвен ПУРБ, чийто основни цели са постигане на добро екологично състояние на повърхностните води и свързаните с тях екосиситеми, постигане на добро количествено и химично състояние на подземните води, добро състояние на зоните за защита на водите. Конкретните мерки за постигането на целите са насочени към: населените места /канализационни системи и пречиствателни станции за отпадни води/; ограничаване на индустриалното замърсяване /подобряване на технологичния процес, допълнително пречистване/; намаляване на въздействието върху водния отток чрез ограничаване на водоползването и намаляване на загубите; мерки за ограничаване на въздействието от селското стопанство и др.

В област Сливен попадат изцяло или частично 23 повърхностни и 12 подземни водни тела. Целта за повърхностните водни тела е да бъде запазено доброто им екологично и химично състояние или да се предотврати влошаването на тези показатели. За всички 12 подземни водни тела в област Сливен целта е запазване на доброто количествено състояние, както и опазване на добро химично състояние или постигане на по-добро такова – там, където то е влошено.

Общественото обсъждане на проекта на ПУРБ ще продължи до края на месеца във всички области, след което ще бъде предложен за приемане от Министерски съвет.

Photos

Снимка 2Снимка 3