Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Международният детски фолклорен танцов фестивал продължава с творческа работилница на ТУИДА и концерти по села

23 май 2016 09:48,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 636
...

Международният детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници" продължава днес от 9.30 ч. с „Творческа работилница” в средновековната крепост „Туида”. Децата ще танцуват, ще се запознаят с традиционни български занаяти, ще рисуват, ще изработват гривни и накити.

Вечерта всички участници от чужбина ще изнесат самостоятелни концерти в селища от общината. Тази година до магията на танца ще се докоснат жителите на селата Биково, Мечкарево, Гавраилово, Трапоклово, Ковачите, Сотиря, Николаево, Младово и Старо село.

Кметът на община Сливен Стефан Радев постави официално началото на фестивала на церемония на площад „Хаджи Димитър”. Церемонията по откриването започна с обща композиция, в която участваха всички състави от Сливен, бяха издигнати флаговете на България, Европейската общност и фестивала. Символично в небето бяха пуснати 20 букета балони в цветовете на официалните знамена на държавите-участнички.

Преди церемонията от Градската градина по главната улица на Сливен танцьорите дефилираха, водени от гайдарски оркестър при Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” – Котел и символичните домакини от Детски танцов ансамбъл „Тракийче” при Детски комплекс – Сливен.

Вчера на 5 импровизирани сцени в града се състояха концерти на съставите от чужбина: в Дома за стари хора танцуваха групите от Македония и Словения; пред Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937” жителите на кв. „Клуцохор” наблюдаваха групата от Литва; за жителите на кв. „Дружба” на паркинга на супермаркет „Лидл” своя поздрав поднесоха групите от Беларус и Индия; в Градската градина своето умение и талант показаха децата от побратимените на Сливен градове Тараклия /Молдова/ и Печ /Унгария/; гостите от Грузия и Полша танцуваха пред паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село”.

Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” се провежда под патронажа на кмета Стефан Радев. Организира се от община Сливен, в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието и Детския комплекс – Сливен. Събитието продължава до 25 май.