» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Международният детски фолклорен танцов фестивал продължава с творческа работилница на ТУИДА и концерти по села

23 May 2016 09:48,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 638
...

Международният детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници" продължава днес от 9.30 ч. с „Творческа работилница” в средновековната крепост „Туида”. Децата ще танцуват, ще се запознаят с традиционни български занаяти, ще рисуват, ще изработват гривни и накити.

Вечерта всички участници от чужбина ще изнесат самостоятелни концерти в селища от общината. Тази година до магията на танца ще се докоснат жителите на селата Биково, Мечкарево, Гавраилово, Трапоклово, Ковачите, Сотиря, Николаево, Младово и Старо село.

Кметът на община Сливен Стефан Радев постави официално началото на фестивала на церемония на площад „Хаджи Димитър”. Церемонията по откриването започна с обща композиция, в която участваха всички състави от Сливен, бяха издигнати флаговете на България, Европейската общност и фестивала. Символично в небето бяха пуснати 20 букета балони в цветовете на официалните знамена на държавите-участнички.

Преди церемонията от Градската градина по главната улица на Сливен танцьорите дефилираха, водени от гайдарски оркестър при Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” – Котел и символичните домакини от Детски танцов ансамбъл „Тракийче” при Детски комплекс – Сливен.

Вчера на 5 импровизирани сцени в града се състояха концерти на съставите от чужбина: в Дома за стари хора танцуваха групите от Македония и Словения; пред Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937” жителите на кв. „Клуцохор” наблюдаваха групата от Литва; за жителите на кв. „Дружба” на паркинга на супермаркет „Лидл” своя поздрав поднесоха групите от Беларус и Индия; в Градската градина своето умение и талант показаха децата от побратимените на Сливен градове Тараклия /Молдова/ и Печ /Унгария/; гостите от Грузия и Полша танцуваха пред паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село”.

Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” се провежда под патронажа на кмета Стефан Радев. Организира се от община Сливен, в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието и Детския комплекс – Сливен. Събитието продължава до 25 май.