Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На общоградско тържество Сливен чества 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май 2016 14:31,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 684
...

В чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост стотици сливенци се събраха днес преди обед на площад „Хаджи Димитър” в града на тържествена церемония и концерт.

Да почетат празника, заедно с кмета на Сливен Стефан Радев и сливенци, на площада бяха официалните гости на събитието - министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Иван Славов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, заместник - областният управител Камен Костов, началникът на Регионалния инспекторат на образованието Бисерка Михалева.

Кметът Стефан Радев поздрави творците, дейци на българската просвета и култура, учениците.

„Скъпи съграждани, мили деца,

Поздравявам ви с най-светлия български празник 24 май – Деня в който честваме братята първоучители Кирил и Методий, създали нашата Азбука, дали ни право да се чувстваме част от европейската цивилизация! 24 май е празник на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще.

Това е Денят, който всеки от нас свързва с образованието, науката, творчеството и духовността. На днешния ден се прекланяме и благодарим на нашите учители и просветители, на всички творци и дейци на културата, на всички, които опазват духа и развиват културно-историческото ни наследство.

В този ден сърцата ни истински трепват, когато виждаме греещите лица и на нашите деца, водени от думите „Върви, народе възродени“ да следват стъпките на предците ни. Тази любов към просветата ни е водила от векове и ще я има и след векове. За да я има България! За да ни има и нас!”, посочи в словото си кметът на Сливен.

От името на наградените на 24 май учители, творци и дейци на образованието и културата за техния принос в духовния живот на общината, слово произнесе Веселина Симеонова - носител на наградата „Аргира Жечкова” за 2016 година.

Тя изтъкна, че 24 май е светъл празник за всички българи, защото се обединяваме около просветата, културата, духовността. „24 май е денят в който честваме светите братя Кирил и Методий. Това е дар, който те са ни завещали, за да ни има като народ, за да имаме минало, настояще и бъдеще. 24 май е денят в който с гордост казваме, че и ние сме дали нещо на света - на вси славяни книги да четат.” – каза в словото си наградената учителка Симеонова.

Ученици от сливенските училища поднесоха гирлянда на славата на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци и много цветя.

Празникът започна тази сутрин с шествие по бул. „Цар Освободител”. Шествието беше водено от Военния духов оркестър, ученици с портрета на Кирил и Методий и мажоретни състави. Участие взеха дейци на просветата и културата, ученици от сливенските училища и участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”.

След церемонията на откритите сцени на площад „Хаджи Димитър”, пред Военния клуб и пред НТС, се състояха концерти под надслов „Поздрав от приятели!”, с участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал.

 

Снимки

..............................