» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Гласуваха две нови наредби, внесени от кмета Стефан Радев

26 May 2016 13:51,
Emission of: Municipality Sliven 7 years ago, number of readings: 619
Гласуваха две нови наредби, внесени от кмета Стефан Радев

Две нови наредби, внесени от кмета Стефан Радев, бяха одобрени на заседание на Общински съвет - Сливен. Това са Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в община Сливен и издаване на сертификат от клас В и Наредба за обществения ред на територията на община Сливен. Първият нормативен документ бе подкрепен с 38 гласа "за", 0 - "против" и 1 - "въздържал се", а вторият с - 23 гласа "за", 1 - "против" и 7 - "въздържал се".

Oсновните цели, които се поставят с Наредба за насърчаване на инвестициите, са повишаване конкурентоспособността на икономиката на община Сливен, подобряване на инвестиционния климат, както и създаване на нови, високопроизводителни и висококвалифицирани работни места.

Изработването на нова Наредба за обществения ред на територията на община Сливен пък е породено от необходимостта от цялостно актуализиране на старото постановление. Очакваните резултати от приемането й са създаването на по-благоприятни условия за опазване на обществения ред на територията на община Сливен и нормативни гаранции за осигуряването на спокойствието на гражданите от общината. На заседанието бе коментирано, че изготвената Наредба е добре конструирана в този си вид. Дебат предизвика заложената забрана за движение на превозни средства с животинска тяга на територията на града. Имаше предложение да бъде направено изключение за ромския квартал "Надежда", но то не беше прието. Бяха дискутирани и заложените сакции за фирми - нарушители. Беше предложено те да бъдат намалени от 50 хиляди на 10 хиляди лева.

Пред журналисти кметът Стефан Радев коментира част от Наредбата относно забраната за покриване на лицата на жителите и гости на града. "Не зная защо визирате само бурките, тъй като става дума за закриване на лицето, което не би позволило да се идентифицира човекът", обясни кметът в отговор на журналистически въпрос. Той заяви, че целта е да бъде повишено усещането за сигурност у гражданите. "Знаем, че светът е напрегнат. Не искаме да се разхождат хора в града, които не могат да бъдат разпознати и идентифицирани", бе категоричен Радев.

Бурни дебати предизвика и предложението на общинския съветник Момчил Пантелеев за създаване на "Синя зона" в Сливен, което не беше прието. Кметът Стефан Радев заяви, че безспорно в града има необходимост от въвеждането на "Синя зона". "Изграждането на такава зона е свързано с редица анализи, а в така направеното предложение такива не се посочват", коментира Радев. Той направи предложение Общинският съвет да даде своето съгласие за въвеждане на Синя зона в Сливен и да се предприемат необходимите действия за организирането на това. То беше прието с 28 гласа "За", 2 - "против" и четирима гласували с - "въздържал се".

Местният парламент даде съгласието си Община Сливен да кандидатства по проекти, да бъде удължен договорът на управителя на общинска фирма "Пътнически превози" ЕООД и др.