Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По инициатива на областния управител е открито местоположението на тленните останки на видния гражданин на Сливен Стефан Панаретов

06 април 2010 14:37,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1146
снимка

Във връзка с инициативата на областния управител г-н Марин Кавръков за откриване местоположението на тленните останки на видния гражданин на Сливен и първи български посланник в САЩ г-н Стефан Панаретов и почитане всяка година паметта му по подходящ начин на 22.03.2010 г. се обърнахме с молба към г-н Николай Младенов министър на външните работи.

Съдействие по въпроса веднага ни бе оказано от началника на Политическия кабинет на Министерството на външните работи г-н Валери Рачев.

Чрез запитване към общината в гр. Вашингтон, окръг Колумбия от посолството на Република България в САЩ, за мястото на тленните останки на нашия именит съгражданин Стефан Панаретов, информация е предоставена от Службата за публични регистри на федералната столица. Съдействие по въпроса е оказано и от кабинета на кмета г-н Ейдриън Фенти.

Проф. Панаретов е погребан на 21 октомври 1931 г. в гробището Рок Крийк (Rock Creek Cemetery).

От посолството са ни изпратени снимки на гроба и карта на гробищния парк, предоставени са ни копия от смъртния акт и завещанието на покойния.

С особена почит и гордост посочваме, че Стефан Панаретов е роден в град Сливен през 1853 година. Като възпитаник на Робърт колеж, той е и негов дългогодишен преподавател по български език. Избран е за действителен член на Българската академия на науките. В продължение на 11 години е посланик на България в САЩ и има лична заслуга в установяване на отлични двустранни отношения, съдействали за защитата на важни български национални интереси. Като член на българската делегация взема участие в Парижката мирна конференция през 1919 г., а през 1921 г. е български делегат в Обществото на народите.

Заедно със съпругата си Лидия Гейл, той завещава значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София.

Снимки

карта