Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Да почетем и споменем Стефан Македонски

06 април 2010 14:52,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1244
снимка

На 6 април 1875 г. в Сливен е роден големият български драматичен артист, оперен певец, театрал и организатор на оперното дело в България Стефан Спиров Македонски.

В дома на родителите му - Кортеза Гаджалова и Спиридон Македонски музиката е на почит, ушите на малкия Стефан са широко отворени за песенното богатство на майка му и това определя бъдещата му съдба в служба на Евтерпа .

След завършване на образованието си в София Македонски е приет в Московската консерватория. Постъпва в певческия клас на италианския вокален педагог проф. Е. Корси, но паралелно посещава и класовете по сценично майсторство в отдела за драматично изкуство.

По време на следването си Македонски участва в много концерти, добива опит и като статист в театър „Ермитаж“. Дебютира в операта с второстепенни роли на сцената на театър „Зимин“ в Москва.

През 1910 година се завръща в България и изнася благотворителен концерт съвместно с Панайот Димитров. Това е и първият му концерт на родна земя. На 5 януари 1911 година прави дебюта си на сцената на „Оперна дружба“ в едни от първите български оперни постановки: „Камен и Цена“ в ролята на Камен и „Борислав“ в ролята на кир Тодор.Следва концертна дейност в цялата страна. Успехът е блестящ, отзивите в печата са изпълнени със суперлативи за красивия глас, отличната дикция, елегантната фигура и игра. Следват изпълнения в големите градове на страната. Македонски става "виновник" за съзряване на музикалната оперна култура и ограмотяване на българската публика.

В 1911 г. Македонски е командирован в Париж да учи и работи при световноизвестния вокален педагог Ришьо.

През 1916 г. правителството отново му отпуска стипендия за специализация в Германия. След прослушване Македонски е поканен да пее в Берлинската опера главните роли в "Кармен", "Аида" и "Палячи". Гостува в Хановер, Кобург и Касел.

Македонски е удостоен с престижното звание "Камерзингер".

През 1948 г. Македонски създава Държавния музикален театър и става негов директор и художествен ръководител. След смъртта му, той е обявен за патрон на театъра.

Днес националния музикален театър носи името на нашият съгражданин Стефан Македонски

На 31 май 1952 г. съсирек колкото грахово зърно слага край на живота му. Живота на Македонски е украсен с десетки други съдби на персонажите, изиграни от него на подиума.

Нека всички българи, които уважаваме и ценим своя духовен и интелектуален потенциал по подходящ начин да почетем и споменем този велик наш съгражданин и българин.