» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

По инициатива на областния управител е открито местоположението на тленните останки на видния гражданин на Сливен Стефан Панаретов

06 April 2010 14:37,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1159
снимка

Във връзка с инициативата на областния управител г-н Марин Кавръков за откриване местоположението на тленните останки на видния гражданин на Сливен и първи български посланник в САЩ г-н Стефан Панаретов и почитане всяка година паметта му по подходящ начин на 22.03.2010 г. се обърнахме с молба към г-н Николай Младенов министър на външните работи.

Съдействие по въпроса веднага ни бе оказано от началника на Политическия кабинет на Министерството на външните работи г-н Валери Рачев.

Чрез запитване към общината в гр. Вашингтон, окръг Колумбия от посолството на Република България в САЩ, за мястото на тленните останки на нашия именит съгражданин Стефан Панаретов, информация е предоставена от Службата за публични регистри на федералната столица. Съдействие по въпроса е оказано и от кабинета на кмета г-н Ейдриън Фенти.

Проф. Панаретов е погребан на 21 октомври 1931 г. в гробището Рок Крийк (Rock Creek Cemetery).

От посолството са ни изпратени снимки на гроба и карта на гробищния парк, предоставени са ни копия от смъртния акт и завещанието на покойния.

С особена почит и гордост посочваме, че Стефан Панаретов е роден в град Сливен през 1853 година. Като възпитаник на Робърт колеж, той е и негов дългогодишен преподавател по български език. Избран е за действителен член на Българската академия на науките. В продължение на 11 години е посланик на България в САЩ и има лична заслуга в установяване на отлични двустранни отношения, съдействали за защитата на важни български национални интереси. Като член на българската делегация взема участие в Парижката мирна конференция през 1919 г., а през 1921 г. е български делегат в Обществото на народите.

Заедно със съпругата си Лидия Гейл, той завещава значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София.

Photos

карта