Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител проведе първа работна среща свързана с промените, които налага новият Закон за водите

06 април 2010 15:41,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1345
среща

На 6.04.2010 г. /вторник/ от 10.00 часа в заседателната зала на Областна администрация - Сливен се проведе първата работна среща свързана с промените, които налага новият Закон за водите.

На нея присъстваха областният управител г-н Марин Кавръков, зам. областният управител г-н Пейчо Пейчев, служители на областна администрация, кмета на община Нова Загора, представители на общините Твърдица и Котел и управителят на ВиК Сливен.

Според новите разпоредби ВиК съоръженията се вадят от активите на дружествата и стават публична-държавна или общинска собственост, като ВиК дружествата ще са само техни оператори. С новият Закон се създава ВиК Асоциация, която ще развива политиката в сектора и ще оптимизира дейностите.

Новият закон дели собствеността на водопроводи, пречиствателни станции, водоеми и съоръжения по териториален принцип. Ако едно съоръжение се намира на територията само на една община, то става общинска собственост, но ако обхваща територията на две и повече общини, съоръжението става публично-държавна собственост.

Според последните промени в Закона за водите /юни, 2009 г./, дяловото участие на държавата в Асоциацията ще бъде 35 процента, а останалите 65 процента ще се разпределят между общините в областта. Разпределението се извършва на базата на населението в съответната община.

На срещата бяха разисквани въпроси свързани с уточняване на собствеността общините и водния оператор на територията на област Сливен. Договорено бе до 9.04.2010 г. общините да изготвят списъци с подробно описание на ВиК активите и съоръженията на своята територия.

Готовите списъци трябва да бъдат представени в МРРБ с оглед последващо разпореждане с тях от страна на Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Така ще приключи процесът с изясняване на собствеността върху цялата ВиК инфраструктура на територията на област Сливен.

Присъстващите се обединиха около идеята учредяването на Асоциацията да стане в края на април и началото на май.

Снимки

срещасреща