» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител проведе първа работна среща свързана с промените, които налага новият Закон за водите

06 April 2010 15:41,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1389
среща

На 6.04.2010 г. /вторник/ от 10.00 часа в заседателната зала на Областна администрация - Сливен се проведе първата работна среща свързана с промените, които налага новият Закон за водите.

На нея присъстваха областният управител г-н Марин Кавръков, зам. областният управител г-н Пейчо Пейчев, служители на областна администрация, кмета на община Нова Загора, представители на общините Твърдица и Котел и управителят на ВиК Сливен.

Според новите разпоредби ВиК съоръженията се вадят от активите на дружествата и стават публична-държавна или общинска собственост, като ВиК дружествата ще са само техни оператори. С новият Закон се създава ВиК Асоциация, която ще развива политиката в сектора и ще оптимизира дейностите.

Новият закон дели собствеността на водопроводи, пречиствателни станции, водоеми и съоръжения по териториален принцип. Ако едно съоръжение се намира на територията само на една община, то става общинска собственост, но ако обхваща територията на две и повече общини, съоръжението става публично-държавна собственост.

Според последните промени в Закона за водите /юни, 2009 г./, дяловото участие на държавата в Асоциацията ще бъде 35 процента, а останалите 65 процента ще се разпределят между общините в областта. Разпределението се извършва на базата на населението в съответната община.

На срещата бяха разисквани въпроси свързани с уточняване на собствеността общините и водния оператор на територията на област Сливен. Договорено бе до 9.04.2010 г. общините да изготвят списъци с подробно описание на ВиК активите и съоръженията на своята територия.

Готовите списъци трябва да бъдат представени в МРРБ с оглед последващо разпореждане с тях от страна на Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Така ще приключи процесът с изясняване на собствеността върху цялата ВиК инфраструктура на територията на област Сливен.

Присъстващите се обединиха около идеята учредяването на Асоциацията да стане в края на април и началото на май.

Photos

срещасреща