Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

МОСВ представи финансовите инструменти за развитие на екологичната инфраструктура

06 юни 2016 16:09,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 589
Снимка 1

На 06.06.2016 г. областният управител Татяна Петкова участва в информационна среща в Стара Загора относно политиките на Министерство на околната среда и водите в сектор „Отпадъци“. Бяха представени и възможностите за финансиране на проекти чрез инструментите, управлявани от МОСВ – Оперативна програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Националния доверителен екофонд.

В събитието взеха участие министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, Яна Георгиева - ръководител на управляващия орган на ОП „Околна среда“, Ренета Георгиева - изпълнителен директор на ПУДООС, Светлана Божкова - началник отдел на Дирекция „Управление на отпадъците“, областни управители, кметове на общини и др.

Министър Василева направи кратък преглед на реализираните дейности по ОП „Околна среда“ и финансираните мащабни екологични проекти. „Това бе програма, която се развиваше драматично и динамично – със забавяния в началото, спирания в периода 2013-2014 г., но в крайна сметка, през 2015 година успяхме ударно да я приключим“, каза тя. Близо 3,5 млрд. лева са изплатени към бенефициентите, основно общини. Повече от 280 проекта са затворени успешно. За резултатите за Югоизточен район, който включва областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол, са концентрирани много сериозни усилия. Общо инвестирани са над 680 млн. лева през последните няколко години. Изпълнени са 78 проекта, финансирани чрез трите инструмента – с ОП „Околна среда“ – 52, с ПУДООС – 15 и с Националния доверителен еко фонд – 11, стана.

По време на срещата беше поставен акцент върху изискванията за допустимост за кандидатстване по предстоящите процедури. Целият ресурс, който ще бъде на разположение на общините по различните оси на ОПОС, е близо 1,3 млрд. лв, а по всички инструменти, управлявани от МОСВ – 1,350 млрд. лв. Средствата ще могат да бъдат използвани за изграждане на устойчива водна инфраструктура, ефективно управление на отпадъците като ресурс, подобряване качеството на атмосферния въздух, превенция от наводнения и свлачища.

Чрез ПУДООС са налични още 61 милиона лева в секторите води, отпадъци и биоразнообразие. ПУДООС предоставя и нисколихвени заеми на общините с 2-годишен гратисен период. Националният доверителен екофонд предоставя още 15 милиона лева по Инвестиционната програма за климата и Пилотната схема за насърчаване използването на електрически и електрически хибридни превозни средства.

До края на юли ще бъде обявена и структурата на програма за подпомагане на общините, които са получили за стопанисване минералните извори на своя територия, съобщи Василева. Целта е да се даде възможност на общините да развият този потенциал, защото България разполага с 220 находища, а от този ресурс се използва едва 20%.