» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Предотвратяването на ранното отпадане от училище обсъди областният управител с гости от чужбина

07 June 2016 14:32,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 669
Снимка 1

На 07.06.2016 г. областният управител Татяна Петкова посрещна делегация от преподаватели от Турция и Испания. Гостите са тук в рамките на двугодишен международен проект „Ранното отпадане от училище: изследвания и стратегии за предотвратяването му в училищата в Испания, България и Турция”. Партньори са регионалните инспекторати по образование в Овиедо, Сливен и Одрин. В срещата участваха още Веска Вълчева – заместник областен управител, и д-р Бисерка Михалева – началник на РИО-Сливен.

Фокус на дискусията днес бяха причините за ранното отпадане на ученици, мерките за задържането им възможно най-дълго в образователната система и за приобщаването им към учебния процес. Петкова разказа за работата си като член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и за политиките на държавата за задържане на учениците в училище. Тя сподели за опита си в изпълнението на проекти, насочени към учениците. Областният управител каза, че очаква да се запознае с резултатите и добрите практики от проекта след приключването му, защото според нея чрез работата в партньорство се раждат най-добрите идеи. От своя страна гостите разказаха за спецификата на проблемите с обхващането и задържането на децата в своите страни и как се справят с тях.

С гостите от Одрин Татяна Петкова сподели идеята си за активизиране на контактите между институциите на областно ниво. Тя покани партньорите да посетят природните красоти и културно-историческите обекти на областта. Утре те ще продължат визитите си в Нова Загора.

Основна цел на проекта „Ранното отпадане от училище: изследвания и стратегии за предотвратяването му в училищата в Испания, България и Турция“, финансиран по „Еразъм+“, е да се идентифицира и изследва проблемът за отпадането на учениците от системата на образованието в областите Сливен, Астурия /Испания/ и Одрин /Турция/ за достигане на заложените цели в Стратегията 2020 по отношение на отпадналите ученици.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4