» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметът на Сливен откри регионалния празник „На събор край Тунджа”

11 June 2016 13:32,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 774
...

Кметът на община Сливен Стефан Радев откри 12 – тия регионален фолклорен празник „На събор край Тунджа”, който се провежда днес в с. Самуилово.

В събора участват над 40 читалищни фолклорни формации от общините Тунджа, Тополовград, Нова Загора и Сливен. „Надявам се да са вложили всичката си любов и творчески умения в претворяването на фолклорните обичаи и традиции, за да можем да им се наслаждаваме и да ги предаваме на поколенията след нас”, посочи кметът Стефан Радев.

От сцената, която се намира в прочутия Самуиловски парк с дъбовете и щъркелите, кметът на селото Пламена Костадинова приветства гостите и участниците в събора.

Празника уважиха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общинския съвет /ОбС/ Димитър Митев, заместник-председателят на ОбС Деян Дечев, зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, общински съветници, кметове на близки населени места.

Освен многобройните надигравания и надпявания гостите на събора се радваха на автентичното възпроизвеждане на обичаи и обреди като Буенек, Седянка, Пеперуда, Деленца, Жътва и други. Всички участници получават диплом за изявата си. С решение на ОбС, за отличените в конкурсите, е осигурен награден фонд от 1500 лева.

Журито, което оценява колективите, е с председател д-р Владимир Демирев - етнолог в Регионалния исторически музей и членове Станка Иванова – хореограф, и Огнян Чобанов - музикант. „Целта на събора е да се срещнат културите на населените места по поречието на Тунджа на свети, култови за съответното селище места. В този смисъл идеята е постигната”, посочи Владимир Демирев.

Празникът се провежда през година в населено място по поречието на река Тунджа. Организатори на тазгодишното издание са община Сливен, читалище „Светлина 1928” и кметството в селото.

Photos

..................