» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на Юбилейна изложба посветена на 110 години от рождението на сливенския художник Русчо Симеонов

07 April 2010 12:47,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1212
снимка

На 7 април от 17.00 часа в галерия „Димитър Добрович”, зала „Сирак Скитник” беше открита Юбилейна изложба посветена на 110 години от рождението на сливенския художник Русчо Симеонов.

На изложбата присъства областният управител г-н Марин Кавръков.

Изложбата бе открита от директора на ХГ”Д.Добрович” г-жа Даниела Ненчева, която благодари на институциите, частните колекционери и др., които са предоставели притежаваните от тях творби на художника, за да бъде оформена експозиция от около 60 платна. /Дора Русчева – дъщеря, Камен Васевски, сем.на д-р ЕмилЖечков, Лидия Гяурова, ПМГ, ОББ, Райфайзен банк, Даниела Мъндева, Павел Павлов, Димитър Димитров, Николай Султанов, Атанас Белов.

Творчеството на художникът бе представено от изкуствоведката г-жа Пенка Седларска директор на Бургаската Художествена галерия.

По време на изложбата беше прожектиран филм за художника “Когато запеят тоновете”, създаден по повод 100 годишнината от рождението му.

Г-жа Албена Костова внучка на художника поднесе специални поздрави на присъстващите и благодари на организаторите и учрежденията помогнали тази изложба да бъде факт. “Колосална беше любовта му към Сливен, Сините камъни, за него те бяха магия, начин на живот, сила и вдъхновение. Влюбен дълбоко в тях той ги рисуваше до края на живота си”.

Photos

снимка