» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на празника по случай Еньовден в с. Бяла

24 June 2016 15:30,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 814
Снимка 1

На 24.06.2016 г. областният управител Татяна Петкова уважи поканата на кмета на с. Бяла Желю Янков и присъства на празник на билките по случай Еньовден.

Тук бяха още кметове на населени места, директорът на ДВУИ селище „Качулка“ Злати Стоянов, жители на селото и гости от Украйна.

В приветствието си областният управител каза, че й е изключително приятно да сподели този прекрасен празник и да наблюдава автентичните ритуали за здраве и благоденствие. „Вече 17 поредни години вие организирате и провеждате празника, свързан с Еньовден и така тачите и пазите типичните за региона традиции. Удоволствие е да видя тези усмихнати деца и да наблюдавам как предавате традициите от поколение на поколение. Желая ви дълги години здраве и много успехи!“, каза Петкова.

Изпълнен беше ритуалът „Еньова буля“, както и беше направена обиколка на селото с Еньовото буле, напяване и наричане на моминските китки и преминаване под Еньовския венец за здраве. Кметът Желю Янков получи китка орехови листа с наричане за здраве на цялата село. Председателят на читалище „Христо Ботев“ Стоянка Маринова разказа на гостите за значението на всяко от обредните действия.

Празникът продължи с концерт, в който участие взеха деца към читалището, както и възпитаниците на ДВУИ селище „Качулка“.

Беше подреден информационен щанд, изложение на билки, мед, дегустация на чай.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9