Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Акад. д-р Иванка Денева представи творчеството си пред областния управител и екипа й

28 юни 2016 15:08,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 654
Снимка 1

На 28.06.2016 г. в Областна администрация Сливен се проведе среща на тема „Освободителните войни и българският характер в творчеството на акад. д-р Иванка Денева“. На нея именитата сливенска писателка представи пред областния управител Татяна Петкова, заместник областния управител Веска Вълчева и екипа на администрацията своето творчество. „Темите за България, българското и националните ценности присъстват във всичките ми творби и са основни в моите книги в различни жанрове, затова е чест за мен да представя творчеството си пред вас – съвременните управляващи,“ каза тя и отправи поздрав с поетичния диптих „Отечество“.

Авторката поднесе откъси от определените от критиката като полифонични романи „Жарава“ и „Кръстопъти и ветрове“, а литературният критик Щилияна Драгнева направи обстоен и задълбочен анализ на произведенията. Тя представи основните характеристики и посланията в художественото творчество на писателката Иванка Денева. По-подробно Драгнева се спря на двата романа, които впечатляват със своята хармония между изобразените с енциклопедична точност исторически моменти и художествената фикция, между преплитането на човешката съдба с историческите събития. Плод на задълбочено познаване на нашето минало, романите се отличават с проникването в същността на човека на фона на най-драматичните моменти за народа ни. Те зоват да се защитава българщината и подтикват към добротворчество и откриване на красотата, каза още Драгнева.

Областният управител благодари сърдечно на акад. Денева и сподели, че е изключително развълнувана от срещата с нейното творчество. „Горда съм, че такъв талант е от град Сливен. Аз познавам нейното творчество, но днес, поднесено лично от нея, ме разчувства още повече.“ Петкова счита, че и учениците в училище трябва да бъдат запознати с голямото словесно богатство, историческата точност и проникването в човешката същност, така присъщи за произведенията на акад. Денева. „Чакаме с нетърпение и втората част на романа „Кръстопъти и ветрове“. Пожелавам Ви много здраве и творческо дълголетие,“ каза още Петкова.

Снимки

Снимка 2