Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Национална конференция проведе „Надежда и домове за децата – клон България“

06 юли 2016 10:14,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 599
Снимка 1

На 05.07.2016 г. експерти от Областна администрация Сливен взеха участие в годишна национална конференция под надслов „Заедно“, организирана от „Надежда и домове за децата – клон България“. Тя беше посветена на съвместната работа като успешен модел, а сред официалните гости бяха Георги Симеонов – изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България”, омбудсманът Мая Манолова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева и др.

Конференцията беше разделена на две основни теми. Първата дискутира резултатите, които са постигнали до този момент организацията и партньорите й, в т.ч. с различни държавни структури, а втората – начините, по които да се работи още по-добре в бъдеще. „Надежда и домове за децата – клон България“ отчете, че благодарение на 23-мата им координатори, които работят в 21 области в цялата страна, са закрити 14 институции за бебета, проведени и проследени са 151 успешни реинтеграции и 878 превенции на деца от 0 до 3 години.

На видимо място в залата бе поставено дървено старо детско легло, взето от дом за деца, с изгризани перила, в което е „отглеждано“ бебе. Така организаторите илюстрираха „грижата“, оказвана на малките деца, престояли часове сами в креватчетата си в институции от подобен тип.

Регионалният мениджър за Централна и Източна Европа на „Надежда и домове за децата“ – Галя Бисет подчерта, че по света има 8 милиона деца, които живеят в институции, а за да се случи успешната деинституционализация у нас са необходими 4 фактора – политическа воля, капацитет в системата за закрила, средства за преход и мрежа от партньорства.

По време на събитието бяха раздадени и почетните награди „Професионалист с горещо сърце“.

През април тази година областният управител Татяна Петкова и Георги Симеонов – изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България”, подписаха Меморандум за разбирателство. Основната цел на това сътрудничество е превенция на изоставянето, като се подкрепят семейства, които по някаква причина срещат трудности при отглеждане на децата си, за да живеят заедно.

От началото на 2012 г., „Надежда и домове за децата – клон България“ активно се занимава с процеса по деинституционализация на деца от 0-3 г. в България. Мисията на организацията е да бъде катализатор за премахване на институционалната грижа за деца. Провежда активна политика по превенция на изоставянето и недопускане настаняването на бебета в специализирани институции, оказва подкрепа на биологични семейства при реинтеграция на деца от институции и прилага системен подход при семейните политики с цел гарантиране на устойчивост на резултатите.

Снимки

Снимка 2Снимка 4