Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Татяна Петкова участва в кръгла маса за интегрирането на жп транспорта в областните и градски схеми

06 юли 2016 10:17,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 658
Снимка 1

На 05.07.2016 т. областният управител Татяна Петкова и главен експерт Мартина Златева участваха в кръгла маса на тема „Адекватно интегриране на железопътния транспорт в областните и градски транспортни схеми“. Събитието беше организирано от „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, под егидата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Участваха областни управители, кметове и представители на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), експерти от МТИТС и Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Целта на събитието бе постигане на диалог и оптимални резултати за всички заинтересовани страни по отношение разработването на адекватни и ориентирани към потребностите на гражданите регионални и градски транспортни схеми.

Сред темите на срещата бяха подготовката на Годишния график за движение на влаковете през 2017 г., планирането на интегрирани транспортни схеми и превозни документи, новите идеи на железопътния превозвач по отношение на тактови графици по определени направления и др. Важни проекти, които бяха набелязани, са интеграцията в разписания и тарифите между железопътния превозвач и другите участници, обслужващи областните и градски транспортни схеми, организацията на довеждащ транспорт от отдалечените населени места до спирки и гари, разработването и внедряването на иновативни технологии, които да способстват за въвеждане на обща тарифна политика в отделни участъци.

Въпреки че броят на пътниците намалява с 8 до 10% всяка година, поскъпване на цените за ползване на услугите на български железници няма да има. Това каза Димитър Костадинов - управител на „БДЖ-Пътнически превози“. По думите му в плановете за следващата година няма да се закриват гари и няма да отпаднат линии. В дружеството планират превозите на пътниците да се извършват с 20 международни, 80 бързи и 147 обикновени пътнически влака плюс 345 крайградски пътнически влакове.

Проблемите бяха поставени и дискутирани и се постигна съгласие за по-ефективна комуникация между „БДЖ-Пътнически превози“ и областните и общински администрации за предлагане на по-добра обществена услуга.