Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общественият съвет за закрила на недвижимото културно наследство в Сливен продължава своята дейност

08 юли 2016 12:22,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 608
...

Общественият съвет за закрила на недвижимото културно наследство в община Сливен, изграден преди три години, продължава своята дейност. Секретарят на съвета Йорданка Раданчева – историк и журналист, припомни целите и задачите на неформалната организация на заседание, проведено на 7 юли в зала 119 на община Сливен.

Присъстваха Кети Пирдопска - председател на сдружение „Мати Болгария”, д-р Владимир Демирев – етнолог, краевед, Вълкан Янев – секретар на Сливенската митрополия, арх. Лора Йовчева – главен арх. на община Сливен, арх. Петър Чернинков, Тодор Тодоров – от сдружение „ Памет”, Цвета Бъчварова - юрист, Васил Дечев – историк и краевед. В работата на съвета взеха участие общинският съветник Милена Чолакова, председател на Комисията по култура в Общинския съвет и експерти от община Сливен.

Бяха направени предложения за попълване на състава, както и потвърждаване на взетите решения от предишни срещи. Сред тях е включването в регистъра на паметниците на културата на 3 обекта с местно значение. Това са Старата баня на Сливенските минерални бани, каменна крепида около бившата Друмева могила в Старо село и Горчивата чешма в с. Николаево. Изтъкната бе необходимостта от поставяне на информационни двуезични табели на забележителни културни и туристически обекти в общината. Следващото заседание ще избере председател и ново ръководство.

Общественият съвет за закрила на културното наследство в община Сливен е съвещателен орган към кмета, според Закона за културното наследство. Той не е юридическо лице. Неговата основна функция е да дава предложения, свързани с работата на общината по идентифициране, опазване и социализиране на културно-историческото наследство.

 

08.07.2016г.