Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Продължава лечението на Стария бряст

13 юли 2016 18:00,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 664
...

Старият бряст в Сливен днес беше инжектиран за втори път тази година срещу заболяването трахеомикоза, т.н. холандска болест. Лечението се извършва от доц. Стефан Мирчев от Лесотехническия университет, в екип с г-н Рашид Рашид, който организира цялостната дейност по диагностика на състоянието, лечение и профилактика на дървото. Екипът е подписал договор с община Сливен за цялостната дейност по укрепването и възстановяването на Стария бряст, обявен за европейско дърво на 2014 година.

 

«Половината от предвидените за тази година дейности са извършени, в частта, която беше свързана с изпълнението от чуждестранните специалисти, защото в тези сфери нямаме опит. Тези дейности се сведоха до определяне на степента на загниване на дървото и стъблото, укрепване на короната му. Инжектирахме го срещу опасното заразно за дърветата заболяване трахеомикоза. Преценихме, че възрастта му не позволява някакво ударно еднократно инжектиране и направихме малка трикратна дозировка, сподели на пресконференция преди манипулацията доц. Мирчев

 

Диагностицирани са трите основни проблема на Стария бряст: - хранителният режим, загниването на стеблото и клоните и холандската болест – трахеомикоза. „Вторият етап е търсене на решение. Трябва да се оптимизират въздушния, водния и хранителния режим”, поясни още доц. Мирчев. По думите му ефектът от грижите за дървото - столетник, е видим.

 

Първото инжектиране с препарат и специален уред от САЩ, беше извършено на 22 април, втората манипулация се извърши тази вечер, третата ваксина ще се постави през есента, в края на вегетацията на дървото и преди обледяване на клоните му.

 

В прикачения файл ще намерите допълнителна информация:

Снимки

...

Файлове

... [5.68MB]

Portable Document Format File