Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

489 мъже от Сливен с име Илия празнуват имен ден на Илинден

19 юли 2016 11:44,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 827
489 мъже от Сливен с име Илия празнуват имен ден на Илинден

489 души от Сливен с името Илия празнуват имен ден на 20 юли, когато Българската православна църква почита Свети пророк Илия. Това сочи справка на отдел "Гражданска регистрация" в общинска администрация. Мъжете с името Илиян са 217, а Илиан се казват 23 души. Дамите с име Илина са 17, Илияна - 146 и Илиана -31. Имен ден отбелязват още Илко, Илка, Илчо и др.

Два православни храма в община Сливен носят името на Св. Илия. Те се намират в селата Злати войвода и Чинтулово.

"Храмът в Злати войвода е открит през 2009г. И днес жителите на селото го посещават със същия интерес, както след откриването му", каза кметът на Злати войвода Стоян Тенев.

Името "Св. Илия" носи и манастирът в село Чинтулово. По случай храмовия му празник от 21 часа на 19 юли и от 10 часа на 20 юли ще бъде отслужена празнична света литургия.

Всяка година по случай Илинден жителите на село Чинтулово празнуват. Проявите започват още тази вечер от 19.30 часа с хоро в центъра на селото. В празничната програма ще се включат представители на пенсионерския клуб в селото, ученици от Начално училище "Христо Ботев", женската певческа група "Белянка" и детският певчески състав "Здравец" при НЧ "Светлина 1930".