» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседава Областният координационен механизъм по деинституционализация

27 July 2016 12:54,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 662
Снимка 1

На 27.07.2016 г. под председателството на заместник областния управител Камен Костов заседава Областният координационен механизъм по деинституционализация /ОКМД/. При отриването Костов припомни, че преди година между областния управител на област Сливен и „Надежда и домове за децата – клон България“ бе подписан Меморандум за сътрудничество и е сформиран ОКМД с цел обединяване на експертизата и ресурсите на членовете на механизма за решаване на конкретни случаи на семейства и деца в риск, по които отделите за закрила на детето работят и имат нужда от подкрепа. Подписан е и Меморандум за сътрудничество за цялостна подкрепа на семейства в риск от изоставяне на своите деца.

Мария Горанова – координатор на „Надежда и домове за децата“ за област Сливен, представи осъщественото в рамките на партньорството досега. Извършени са дейности по активна семейна подкрепа, насочена към деца в риск да бъдат отделени от своите родители. Моделът на подкрепа включва материална и специализирана помощ - информиране, консултиране, придружаване, практическа подкрепа и застъпничество, с цел извеждане на семейството от кризата.

Стана ясно, че в община Сливен се работи по един казус като детето е реинтегрирано в семейството. Оказана е материална подкрепа за създаване на подходящи условия за живот, като е построено помещение за живеене за семейството от „Надежда и домове за децата“. Оказва се и медицинска подкрепа на майката и другите деца, съдейства се за завършване на образованието и намиране на работа на бащата.

В община Нова Загора се оказва съдействие на едно дете с увреждане – освидетелстване, за да получава полагащите се помощи, извършват се и изследвания за медицинска интервенция.

В община Котел се работи по 5 случая. При единия е оказано съдействие за осигуряване на рехабилитация за дете с увреждане. Подкрепена е и малолетна майка с две малки деца. Експертите са работили и по два случая с деца, нуждаещи се от спешна медицинска консултация и лечение.

Заместник областният управител Камен Костов призова да се използват по-активно възможностите, които дава ОКМД, защото едно НПО е много по-гъвкаво и може да реагира по-бързо. Има много семейства, които се нуждаят от подкрепа, затова е необходимо да се привлекат и повече партньори.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4