» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Празникът „Златна праскова“ се провежда за 15-ти път в с. Гавраилово

28 July 2016 15:26,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 659
Снимка 1

На 28.07.2016 г. заместник областният управител Камен Костов и главният секретар на Областна администрация Сливен Кирил Аврамов бяха сред гостите при откриването на 15-тото издание на регионалния фестивал „Златна праскова“ в с. Гавраилово. Празникът се провежда под патронажа на Десислава Танева – министър на земеделието и храните.

Кметът на с. Гавраилово Димитър Андреев приветства гостите и производителите на праскови като каза, че това е празник, който обединява научните постижения с традициите и богатото фолклорно наследство. „Надявам се да спечелим още много приятели от цялата страна и да продължим да се утвърждаваме като водещи производители на праскови“, каза още той.

Към гостите и участниците във фестивала се обърнаха още кметът на община Сливен Стефан Радев и Н. ВПр. Сливенският митрополит Иоаникий, който призова да пазим земята, която ни храни и дава нашия живот и дълголетие. „Тук има общ дух и любов към българската земя и култура“, каза митрополитът.

Министър Танева поздрави присъстващите и призова за уважение към труда на земеделците. Тя обяви, че се отчитат 16% ръст на добивите от праскови в сравнение с миналата година. Министър Танева допълни, че с предложените промени в схемите за обвързана подкрепа, производителите на праскови остават в групата на най-високия клас подпомагани трайни насаждения. Въведена е и модулирана ставка за обвързаната подкрепа, съгласно която всички малки и средни стопанства ще получават по-висока ставка на декар при условия на доказан добив. Това ще допринесе за по-големи доходи за земеделските производители и повече българска продукция на пазара. Тя подчерта, че България има ръст във всички сектори на земеделското производство.

И тази година, в рамките на празника „Златна праскова“, Националната служба за съвети в земеделието обяви конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина, а 7 земеделски производители, отглеждащи праскови, участваха в конкурса. Днес победителите бяха наградени.

Програмата на празника продължи с кръгла маса „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие”. В нея участваха министър Танева, заместник областният управител Камен Костов, кметът Стефан Радев, заместник главният директор на ГД „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория” Петя Куманова и водещи специалисти от Института по овощарство - Пловдив.

След форума беше организирано посещение на насаждение от праскови, както и демонстрация на селскостопанска техника, прикачен инвентар и капкова система за напояване.

Фестивалът „Златна праскова“ се организира от община Сливен, МЗХ, кметство на с. Гавраилово, НЧ „Слънце 1928”, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7