» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Авторски колектив представи предварителни варианти на концепция з устройствено развитие на община Сливен

29 July 2016 22:27,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 715
...

В зала „Май” днес се състоя работна среща на проектантски колектив на „АГОРА 66” ООД с ръководството на община Сливен и представители на обществеността. На срещата, която беше открита от заместник-кмета Стефан Кондузов, бе представена концепция за устройственото развитие на община Сливен.

В дискусията взеха участие председателят на общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете на община Сливен Стефан Кондузов и Румен Иванов, общински съветници, главният архитект Лора Йовчева, експерти, архитекти, предприемачи, историци, граждани.

Община Сливен има договор с „АГОРА 66” ООД от 13.05.2016 г. за изработване на проект за общ устройствен план на община Сливен. Съгласно клаузите на договора, изпълнителят следва да изработи предварителния проект за ОУП в рамките на 4 месеца. След неговото съгласуване и провеждане на съответните законови процедури, в срок отново 4 месеца, проектът следва да бъде подготвен окончателно.

Днес два варианта бяха презентирани от ръководителя на екипа - проф. д.н. арх. Иван Никифоров. Никифоров посочи, че ОУП е част от система от стратегическо планиране на Югоизточен планов регион. „Ние показваме мястото на Сливен в цялата система”, каза той. Според проф. Никифоров ОУП работи в две основни направления – зониране на територията на урбанизирана, земеделска, горска и територия за защита по различни линии. Той поясни, че целта е да се създадат нормативни документи, специфични правила и норми за развитието на територията. При сегашните пазарни условия в страната този документ ще има регулативен характер. Това е един документ на база на който общината, като управител на тази територия, ще може да разговаря със собствениците на терени и с инвеститорите. „Двата варианта, които представяме се отнасят основно за селищната мрежа. При първия вариант ние искаме да формираме освен град Сливен още три вторични центрове – Стара река, Бяла и град Кермен. Планът се работи от голям брой специалисти в различни сфери. Предварителният проект трябва да е готов до есента, след което предстоят обсъждания”, каза още арх. Никифоров.

Photos

.........