Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен отбеляза 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

06 септември 2016 19:51,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 659
Сливен отбеляза 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

С издигане на националното знаме на Република България започна тържествената церемония в Сливен по случай 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Кметът на Сливен Стефан Радев каза в словото си, че 6 септември е дата, която ни дава национално самочувствие и е пример за нашето настояще и бъдеще. "6 септември е пример, че трябва да бъдем обединени, постоянни и борбени. Пример, че не трябва да се предаваме пред трудностите и да се поучим от мъдростта през вековете", каза още той. Кметът заяви, че преди 131 години актът на Съединението оставя послание, че българският народ успява, когато е обединен, когато преследва своя идеал и взема съдбата си в свои ръце.

"Поздравявам Ви, че сме заедно тук на площад "Хаджи Димитър", което показва, че 6 септември е не просто почивен ден. 6 септември е историческа дата в календара ни, която ни кара да се вълнуваме, да сме горди и със самочувствие. Нека бъдем горди, че сме българи! Заслужаваме го ние, заслужават го и нашите предци, жертвали живота си в името да се поздравим днес със Съединението на Княжество България с Източна Румелия", каза още в словото си Стефан Радев.

Официалната церемония продължи с водосвет, който беше отслужен от отец Евгений от храм "Свети Димитър". Състоя се и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. По случай Съединението Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен изнесе концерт.

Церемонията по отбелязване на годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се организира от Община Сливен и Военно формирование 22 220. На нея присъстваха още министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Таско Ерменков, областният управител Татяна Петкова, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, общински съветници, представители на институции и граждани.

 

06.09.2016г.

Снимки

Сливен отбеляза 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна РумелияСливен отбеляза 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна РумелияСливен отбеляза 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна РумелияСливен отбеляза 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия