Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Постоянната комисия по заетост разпредели финансовия ресурс за регионалната програма за заетост между общините

09 септември 2016 13:59,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 683
Снимка 1

На 09.09.2016 г. се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Областния съвет за развитие на област Сливен. То беше председателствано от заместник областния управител Камен Костов.

Поводът за провеждане на заседанието беше предстоящото разработване на регионална програма за заетост на област Сливен.

В началото Пенка Кирилова – директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас, представи информация за условията и реда за разработване и одобряване на регионална програма за заетост и обучение и функциите на ПКЗ в този процес. Стана ясно, че общият финансов ресурс за страната е 7 млн. и 207 хил. лв. За област Сливен средствата са 335 299 лв., като те са най-много в района – за сравнение за област Ямбол са отделени 195 хил. лв., а за област Бургас – 201 хил. лв.

Основната цел на регионалните програми за заетост е повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. Те са насочени към безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (вкл. от ромски произход); хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

Ще се осигури субсидирана заетост до 6 месеца на пълно или непълно работно време. Трудовото възнаграждение е 420 лв. при пълен работен ден или 2,50 лв. почасово. Крайният срок за изпълнение на дейностите е 31 март 2017 г. Работодатели могат да бъдат областните администрации и общините.

ПКЗ гласува състав на комисия, назначена от областния управител, за разработване на регионалната програма на област Сливен. В състава й влизат представители на Дирекции „Бюро по труда“, Дирекция „Инспекция по труда“, КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Асоциация на индустриалния капитал в България.

ПКЗ дискутира и прие още Методиката за оценка на проектни предложения за включване в регионална програма за заетост.

Въз основа на тази методика и направените предварителни разчети Комисията взе решение финансовият ресурс за област Сливен да бъде разпределен по следния начин: 50% за община Сливен, 16% за община Нова Загора, 18% за община Котел и 16% за община Твърдица.

Проектът на Регионална програма за заетост на област Сливен ще бъде разработен и изпратен до крайния срок – 30 септември.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4