Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри учебната година в СУ „Аргира Жечкова“

15 септември 2016 15:34,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 796
Снимка 1

На 15.09.2016 г. с тържествена церемония беше открита новата учебна година в Средно училище „Аргира Жечкова“ към женския затвор в Сливен. Официални гости бяха Екатерина Захариева – министър на правосъдието, Татяна Петкова – областен управител, Стефан Радев – кмет на община Сливен, ръководствата на затвора и училището към него, представители на ГД „Изпълнение на наказанията“, на Министерство на образованието и науката, на РУО-Сливен, на съдебната система и прокуратура и др.

В приветствието си към лишените от свобода жени Захариева каза: „Знанието е свобода, прави Ви независими и Ви дава избор. Използвайте това оръжие. Възползвайте се от възможността да получите образование и професионална квалификация, защото най-добре инвестираните средства в България са средствата, инвестирани в образование“. Тя допълни, че обучението е една от най-добре развиващите се дейности в местата за лишаване от свобода – в страната в момента в различна степен на образование са записани 1431 ученика.

В училището към сливенски затвор тази година ще се обучават 64 лишени от свобода в класове от 1-ви до 12-ти и една жена в самостоятелна форма на обучение. В зависимост от степента на образование, която имат до влизането си, и продължителността на престоя, те получават основно или средно образование. Наред с общообразователното, получават и професионално образование: с основното получават професия шивач, а със средното – оператор в производството на облекло. Над 50% са лишените от свобода жени без никаква професионална квалификация, а неграмотните са 25%. Обучението, което е по желание, дава възможност 16 учебни часа да се признаят за 1 работен ден, с което изтърпяващите наказанието си могат да намалят престоя си в затвора.

Учебното заведение съществува като самостоятелно училище от 1972 г. и разполага с много добра материална база. 60% е трудовата заетост на лишените от свобода жени, които работят в цех към затвора или в комунално-битовото му обслужване. Продукцията от работно облекло и спално бельо се търси най-вече от фирми сферата на здравеопазването.

След отслужен водосвет, министър Захариева и директорът на СУ „Аргира Жечкова“ Мариана Райчева посадиха дръвче в двора на затвора.

Снимки

Снимка 2Снимка 3