» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри учебната година в СУ „Аргира Жечкова“

15 September 2016 15:34,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 801
Снимка 1

На 15.09.2016 г. с тържествена церемония беше открита новата учебна година в Средно училище „Аргира Жечкова“ към женския затвор в Сливен. Официални гости бяха Екатерина Захариева – министър на правосъдието, Татяна Петкова – областен управител, Стефан Радев – кмет на община Сливен, ръководствата на затвора и училището към него, представители на ГД „Изпълнение на наказанията“, на Министерство на образованието и науката, на РУО-Сливен, на съдебната система и прокуратура и др.

В приветствието си към лишените от свобода жени Захариева каза: „Знанието е свобода, прави Ви независими и Ви дава избор. Използвайте това оръжие. Възползвайте се от възможността да получите образование и професионална квалификация, защото най-добре инвестираните средства в България са средствата, инвестирани в образование“. Тя допълни, че обучението е една от най-добре развиващите се дейности в местата за лишаване от свобода – в страната в момента в различна степен на образование са записани 1431 ученика.

В училището към сливенски затвор тази година ще се обучават 64 лишени от свобода в класове от 1-ви до 12-ти и една жена в самостоятелна форма на обучение. В зависимост от степента на образование, която имат до влизането си, и продължителността на престоя, те получават основно или средно образование. Наред с общообразователното, получават и професионално образование: с основното получават професия шивач, а със средното – оператор в производството на облекло. Над 50% са лишените от свобода жени без никаква професионална квалификация, а неграмотните са 25%. Обучението, което е по желание, дава възможност 16 учебни часа да се признаят за 1 работен ден, с което изтърпяващите наказанието си могат да намалят престоя си в затвора.

Учебното заведение съществува като самостоятелно училище от 1972 г. и разполага с много добра материална база. 60% е трудовата заетост на лишените от свобода жени, които работят в цех към затвора или в комунално-битовото му обслужване. Продукцията от работно облекло и спално бельо се търси най-вече от фирми сферата на здравеопазването.

След отслужен водосвет, министър Захариева и директорът на СУ „Аргира Жечкова“ Мариана Райчева посадиха дръвче в двора на затвора.

Photos

Снимка 2Снимка 3