Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ДИРЕКТОРЪТ НА ПХГ „ДАМЯН ДАМЯНОВ” УЧАСТВА В ОБРАЗОВАТЕЛЕН СЕМИНАР В КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

18 септември 2016 18:43,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 7 години, брой четения: 1857
Директорът на ПХГ "Д. Дамянов" участва в образователен семинар в Китай

Директорът на профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в Сливен Жельо Радев бе сред участниците в образователен семинар в Китай, организиран от Институт „Конфуций” при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. В групата за десетдневния семинар (от 6 до 16 септември) бяха и директорът на Американския колеж „Аркус” Петър Иванов, директорката на детската градина „Соня”в старопрестолния град Жаклин Павлова, директорът на ОУ „Христо Ботев” в Търговище Димитър Алексиев. „Това са ръководители на учебни заведения, в които вече се провежда или се очаква да бъде въведено обучение по китайски език. Направена е крачка напред в дейността на Институт „Конфуций, тъй като досега децата и учениците имаха възможност да изучават езика само в института”, обяснява професор Пламен Легкоступ, с чието съдействие се организира обучението. В края на 2015 г. бившият ректор на великотърновското висше учебно заведение беше избран за главен съветник в централата на Ханбан (институт „Конфуций”) в Пекин.

Семинарът се проведе в Пекин, Ухан и Шанхай. Осъществени бяха всички предвидени в програмата срещи с ръководствата на централата Ханбан, на Пекинския университет за езици и култура, на Университета по геонауки в Ухан, както и на Централния университет по право и икономика в същия град. Участниците разгледаха учебните сгради на университетите, библиотеките, общежитията, местата за отдих и самоподготовка, богатата спортна база на кампусите, проследиха моменти от образователно-възпитателния процес в средното училище и детската градина към Университета по геонауки в Ухан. В Шанхай членовете на групата имаха среща с генералния консул на Република България Димитър Абаджиев.

Семинарът е втората образователна инициатива за директори и кметове на общини, която Институт „Конфуций” при Великотърновския университет реализира успешно. Образователната програма бе планирана и осъществена от директорите на великотърновския филиал на института доц. Искра Мандова и доц. Лун Тао. В нея бе включено посещение на исторически забележителности, както и лекция за основите на конфуцианството и неговите измерения в днешното китайско общество. Пред участниците в семинара бяха представени традициите на китайската кухня, чаената церемония, наскоро възстановената древна церемония по ароматерапия. Истинско изпитание за всички бе краткият практически курс по калиграфия.

Освен директорите на образователни институции, в делегацията бяха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” професор Сашо Пенов, експертите от института във Велико Търново Нели Войнова и Мартина Димитрова.