Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен Денят на независимостта на България бе честван с военни почести и ритуал-поклонение

22 септември 2016 13:39,
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 7 години, брой четения: 646
...

С военни почести и ритуал-поклонение в Сливен днес бе честван Денят на независимостта на България. Признателните граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци в памет на загиналите за народната кауза.

 

В тържеството, по повод 108 години от провъзгласяването на независимостта на България, взеха участие кметът на община Сливен Стефан Радев и неговият управленски екип, народните представители Мария Белова и Иван Славов, председателят на общинския съвет Димитър Митев, областният управител на Сливен Татяна Петкова, директорът на ОД на МВР комисар Чавдар Божурски, началникът на военно формирование 22 220 полк. Любомир Вачев, началникът на РУО д-р Бисерка Михалева, общински съветници, граждани и гости на града.

 

„Независимостта не означава само победа. Тя е предимно отговорност да пазим постигнатото и да градим бъдещето, което зависи от усилията на всеки един от нас. Нека помним, че значимите успехи се постигат с търпение, разум и воля. Бъдете здрави, уверени и постоянни”, посочи в приветственото си слово кметът Стефан Радев.

 

На 22 септември през 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново, с Манифест към българския народ, княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Сливен не остава встрани от общия възторг, обхванал цялата страна. На 22 септември вечерта е организиран военен парад и молебен. Тогавашният кмет Илия Гудев изпраща телеграма до цар Фердинанд, в която се казва: „На грандиозния парад в „Краставо поле”, в присъствието на ученици, граждани, войската, посред топовните гърмежи, след произнесената от мене реч за значението на великото историческо събитие, народът и войската и сега викат: „Да живее България! Ура!”

Днес на площад „Хаджи Димитър” поздрав поднесоха мажоретен състав на училище „Елисавета Багряна" - Сливен. Свое есе за свободата и независимостта на България прочете Мария Вълева, ученичка в 12 клас на Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“. Водещи на церемонията бяха артистите от Драматичния театър „Стефан Киров“ Николина Велчева и Димитър Марков. Те отправиха призив към гражданите да се включат в инициативата на община Сливен за набиране на средства за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк.

В чест на Деня на независимостта снощи концерт изнесе Военният духов оркестър при Военен клуб в Сливен.

Честването се организира от община Сливен, военно формирование 22 220, ПМГ "Добри Чинтулов" и ОУ "Елисавета Багряна".

 

22.09.2016 г.

 

Снимки

......