» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Дискусия на тема „Чудесата на Сливен“ се проведе днес в Сливен

14 October 2016 17:02,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 729
Снимка 1

На 14.10.2016 г. се проведе дискусия на тема „Чудесата на Сливен – Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“. Проявата бе част от Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни „Чудесата на България”. Целта е популяризиране на културно-историческото наследство в България, развитие на културно-историческия туризъм, подпомагане на музейното дело и манастирите в България.

Акценти в днешния форум бяха превръщането на сградата на Първата текстилна фабрика в България - фабриката на Добри Желязков, в исторически музей, привличането на инвеститори за Сливенските минерални бани, възможностите за продължаване на археологическите проучвания на крепостта Туида, разработването на туристически пакети, съчетаващи винен и културно-исторически туризъм, предлагането на общ туристически продукт за Сливен-Жеравна-Котел.

Форумът беше открит от Славка Бозукова – главен редактор на вестник „Стандарт“. Участие взеха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител Татяна Петкова, кметът на община Сливен Стефан Радев, доц. д-р Венцислав Велев от Министерство на културата, проф. д-р Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей, археологът проф. Николай Овчаров, Стамен Янев - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, директори на културни институти и представители на бизнеса от Сливен.

„Тъжно ми е, че нашият град чувствително изостана от другите общински центрове в нашата страна. Тръгвайки от последното място само обединени можем да постигнем активности, които биха ни изравнили с общини, от които не изоставаме като дадености,“ призова министър Танева.

Областният управител Татяна Петкова и кметът на общината Стефан Радев представиха културно-историческото наследство и какво е направено от местна и държавна власт за увеличаване на възможностите за развитие на туризма. Те очертаха и проблемите, които спъват привличането на инвестиции в сектора: собствеността, на почти всички обекти и особено на Сливенските минерални бани и Карандила, която е разпокъсана и възпрепятства привличането на крупни инвеститори; допълнителното археологическо проучване на крепостта Туида; довършителни дейности на предоставената от областния управител сграда на Първата текстилна фабрика за нуждите на РИМ-Сливен; фрагментираността на предлаганите туристически маршрути.

Своите виждания за подобряване на туристическото предлагане и увеличаване на атрактивността на туристическите обекти дадоха проф. Димитров и проф. Овчаров.

От своя страна Стамен Янев представи възможностите по оперативните програми и по Програмата за развитие на селските райони. Той съобщи, че все още е отворена процедура пред националния иновационен фонд за финансиране на проекти - научно приложни проекти, с цел въвеждането им в бизнеса. Там има възможност за безвъзмездни финансиране до 500 000 лева.

Представителите на бизнеса предложиха своята подкрепа на общинското ръководство и призоваха за по-голямо единение на усилията на местна власт и местен бизнес в посока на максимално оползотворяване на културните и природни дадености на региона.

В заключение кметът Радев благодари на организаторите и подчерта, че такива форуми са важни, защото стават катализатор на добри идеи и инициативи, чието осъществяване трябва да се преследва.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7